Omstreden klimaatorganisatie pakt podium op de UT: ‘Dit is bizar’

| Stan Waning

Een geplande bijeenkomst van de Stichting Tegenwind Noordoost Twente, aanstaande dinsdag in het Amphitheater in de Vrijhof, zorgt voor ophef. Reden is dat de protestbeweging het evenement samen met de omstreden klimaatorganisatie Clintel organiseert. Dat zorgt voor vragen op de universiteit, al is het nog niet zeker of het evenement überhaupt doorgaat.

‘Het prachtige Nederlandse landschap verandert zienderogen in een industriële omgeving, volgebouwd met mega windturbines. Zo ook in Noordoost Twente, tot grote ongerustheid van veel bewoners. Stichting Tegenwind Noordoost Twente en Clintel slaan daarom de handen ineen bij deze tweede editie van Clintel on Tour op dinsdag 9 april. Locatie: Vrijhof UT Amphitheater in Enschede.’

Complotdenkers

Met die wervende tekst probeert Clintel tickets (kosten vijf euro, inclusief koffie/thee) te verkopen. Hoewel de organisatie tot op heden slechts negentien kaarten verkocht, zorgt de bijeenkomst voor ophef op de universiteit. Want niet iedereen is even blij met de komst van de klimaatorganisatie. ‘Ik ben hier echt van geschrokken en kan me niet voorstellen dat het college van bestuur hier achterstaat. Met een bijeenkomst van een protestgroep tegen windmolens is niks mis, maar wil de UT wetenschapsontkenners en completdenkers een podium geven?’, vraagt Dan Hartenberg – coördinator Green Hub – zich af.

Ook Yuri Engelhardt – universitair docent Information Visualization – kon zijn ogen niet geloven toen hij zag dat Clintel een podium pakt op UT-grond. ‘Dit is bizar. Daar kan Clintel de komende jaren mooi mee pronken, dat ze hun verhaal zonder tegengas mochten vertellen op een universiteit. Het zijn vast aardige mensen, maar ze hebben geen kennis van zaken. Het is prima om Clintel te verwelkomen, maar dan in dialoog tegenover twee of drie wetenschappers die wel weten waar ze over praten.’ Engelhardt is ook betrokken bij het UT Climate Centre, dat zich nog beraadt op een reactie.

Desinformatie

Stichting Climate Intelligence (Clintel) zag het levenslicht in 2019 en werd opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok om ‘objectief te berichten over klimaatverandering en klimaatbeleid’. Uit onderzoek van Platform Authentieke Journalistiek, Follow the Money en Pointer blijkt echter dat de stichting met steun van een invloedrijk old boys network een internationale campagne tegen klimaatwetgeving en duurzaam beleid voert. ‘Hoewel de onjuistheid van hun argumenten keer op keer is aangetoond, wordt de desinformatie van Clintel vaak overgenomen door Nederlandse en Europese politici.’ Crok ontkent zelfs dat er een klimaatprobleem is.

Kan iedereen die dat wil zomaar een boekingsreservering indienen bij de UT? In principe wel, en de meeste boekingen worden ook omgezet tot een daadwerkelijk evenement, mits er ruimte beschikbaar is. Of de Clintel-bijeenkomst dinsdag doorgaat is nog onduidelijk. ‘We ontvangen meerdere signalen over de wenselijkheid van de bijeenkomst. Die meldingen nemen we serieus en we beraden ons op de vraag of de bijeenkomst past binnen de regels die daarvoor gesteld zijn’, aldus UT-woordvoerder Laurens van der Velde. 'We stellen onszelf de vraag of we hier als universiteit iets van vinden en zo ja, of er gronden zijn op basis waarvan we het niet zouden moeten toelaten. Met de standpunten die de boodschap vormen van de bijeenkomst kan je het wellicht oneens zijn, dat is niet een reden om een besloten en niet-academisch evenement waarvan we zelf geen onderdeel zijn te weigeren. Er is op ons terrein en in onze gebouwen ruimte voor andere perspectieven en inzichten, zolang deze op een respectvolle manier worden geuit.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.