Nieuwe expositie toont de menselijke kant van UT-onderzoek

| Stan Waning

Kunstenaars Bianca Sistermans en Eva Gerlach openen donderdagmiddag een expositie in de Vrijhof. Het duo verkende vele UT-laboratoria op zoek naar inspiratie en vertaalde dat naar een veertiental gedichten en foto’s ‘om de menselijke kant van wetenschap tot leven te brengen.’

Photo by: Bianca Sistermans

Het idee voor de expositie ontstond eigenlijk per toeval. Fotografe Sistermans portretteerde UT-wetenschapper Loes Segerink voor tijdschrift De Ingenieur. Het tweetal raakte in gesprek over eerder werk van Sistermans, genaamd ‘Alledaagse ergernissen’. ‘Daaruit ontstond het idee om alledaagse ergernissen te onderzoeken in laboratoria. Ik kwam in contact met de universiteit, maakte een werkplan, benaderde een dichter bij en een half jaar later konden we aan de slag’, aldus Sistermans.

Die dichter werd Eva Gerlach. ‘Het was prachtig om als artist in residence aan de slag te gaan op de campus. Ik mocht een week rondkijken en vragen wat ik maar wilde, Bianca ging naderhand nog een week terug. Iedereen was open en vriendelijk en al snel sprongen de ideeën haasje-over door onze hoofden’.

‘Methode’, het gedicht bij de foto ‘Biomedisch Bevroren’ (bovenaan artikel)

METHODE

Hoe snij je dunne plakjes van de nacht
voor onderzoek. Hoe kneed je vragenstamp
tot massa die zich in een rol laat persen
waarvan weer dunne enz. Hoe krijg je
wat niet verdwijnen wil zo omgebouwd
dat leven eeuwig, tijd onmetelijk, pijn
een fabel wordt, wie meet 

de kracht van breekbaarheid? – Onthou: donshaar,
kreuk, navelstomp; hoe ze, vol smurrie nog,
naast je lag, waarnaar kijkt ze toch; je volgde
ogenglans, hoger, hoger, zag
wat aan haar trok, dun touwtje ganglicht, grens
met donker op de samenkomst van wanden – 

    ‘blijf specifiek en helder, leg verbanden,
     formeer de brandvraag, adem vuur, kijk, zie,

    en er geschiedt’ – ?

Naarmate het werk meer gestalte kreeg, kwam het idee voor een expositie op hun pad. ‘Aanvankelijk maakte ik de foto’s en Eva bijpassende gedichten voor ons nieuwe boek, De mogelijkheid bestaat. Vanuit de UT kwam toen het idee om de veertien werken groot af te drukken voor een expositie. Mooi dat dat gelukt is’, aldus Sistermans.

De fotografe geeft aan dat het maken van een selectie het lastigste onderdeel van het proces was. ‘Ik keek mijn ogen uit in de laboratoria. Ik sloeg op zoveel dingen aan, dat het lastig was om me te beperken tot een bepaald aantal onderwerpen. Hoewel ik me in een totaal onbekende wereld begaf, vond ik het mooi om te zien hoe huiselijk en opgeruimd sommige labs waren, met een keukentje en afvalbakken. Heel menselijk. Maar andere labs waren juist weer lekker rommelig, net zo menselijk.’

Nadat Sistermans haar veertien beste foto’s selecteerde, was het de beurt aan Gerlach om daar passende gedichten bij te maken. ‘En dat terwijl ik alles behalve een bèta ben. Mijn man is redelijk technisch, maar ik moest veel informeren op de UT. Gelukkig kon ik Marcel de Bruine veel vragen stellen en heb ik het werk kunnen afronden. Ik hoop dat de UT-gemeenschap dat kan waarderen.


De expositie ‘De mogelijkheid bestaat’ is tot begin juni te bekijken in de Vrijhof. Het boek is bij De Vrije Boekhandel te koop voor 22,90 euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.