UT koerst af op (lichtelijk) hogere instroom

| Rense Kuipers

De UT lijkt in september weer meer eerstejaars te kunnen verwelkomen dan de afgelopen collegejaren. Dat laten de laatste vooraanmeldingscijfers zien. Een instroom van rond de 2300 eerstejaars bachelorstudenten ligt in de lijn der verwachting, grofweg driehonderd studenten meer dan afgelopen september.

Photo by: RIKKERT HARINK
Bij de Kick-In afgelopen zomer

Waar de UT jarenlang een stijgende lijn in studenteninstroom zag, viel de instroom de afgelopen twee jaar tegen. De meest recente vooraanmeldingscijfers laten echter een voorzichtige kentering zien.

Meer vooraanmeldingen internationale studenten

Zo is het aantal gewogen vooraanmeldingen voor bacheloropleidingen momenteel 3458 studenten. Bij de masterstudenten ligt dat aantal op 2518. Dat zijn toenames van respectievelijk 16 en 19 procent ten opzichte van metingen rond deze tijd afgelopen jaar. Vooral het fors hogere aantal aanmeldingen van internationale studenten is daar debet aan. De UT voorspelt dat er komend collegejaar bijna 2300 bachelorstudenten instromen, dat zouden er pakweg driehonderd meer zijn dan afgelopen september.

Hoeveel studenten zich uiteindelijk inschrijven aan de UT, dat is op dit moment nog niet duidelijk. In principe moeten studiekiezers zich vóór 1 mei aanmelden bij een bachelorstudie in het hoger onderwijs. Dus begin mei wordt meestal duidelijk wat de trend voor het komende collegejaar is.

Koffiedikkijken

Die trend laat vooralsnog zien dat de UT qua instroom weer opkrabbelt, terwijl de Nederlandse universiteiten als geheel een lichte daling (minus 1 procent) zien in de gewogen vooraanmeldingen.

Hoewel de cijfers er relatief rooskleurig uitzien voor de UT – zeker met het oog op de onder druk staande financiële situatie – is het nog vroeg om conclusies te trekken. Definitieve instroomcijfers zijn pas na de start van het collegejaar beschikbaar. Bovendien is de voorspellende waarde van vooraanmeldingen beperkt. Twee jaar geleden telden de universiteiten gezamenlijk rond deze tijd 108 duizend voorlopige aanmeldingen, terwijl er uiteindelijk maar 60 duizend nieuwe bachelorstudenten aan de start verschenen. Een flink deel valt dus af.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.