De CPO kreeg vorig collegejaar 222 aanvragen van eerstejaars bachelorstudenten voor een zogeheten toets persoonlijke omstandigheden. Daarvan keurde de commissie er 196 goed. Bij dit soort aanvragen gaat het om studenten die vanwege ziekte (zowel mentaal als fysiek), een functiestoornis of familieomstandigheden in de problemen komen met hun studie. Na een toekenning van de CPO kunnen studenten bijvoorbeeld een jaar uitstel krijgen van het bindend studieadvies.
‘Verontrustend hoog’
Die 222 aanvragen komen neer op 10 procent van de eerstejaars-studentenpopulatie. En dat is fors, vond de universiteitsraad woensdagochtend, die ook expliciet wees op het hoge percentage studenten van buiten de Europese Economische Ruimte dat een aanvraag deed: 17,2 procent. ‘Dat aantal is verontrustend hoog’, aldus Tom Lamaker van studentenpartij DAS, die wees op een stijgende trend in het aantal aanvragen (van 6,9 procent in 2021 naar 10 procent in 2023, red.). ‘Hoe kan dit?’, vroeg hij aan rector Tom Veldkamp.
Ervaren studiedruk
Die moest op zijn beurt een antwoord schuldig blijven, maar deelde de zorgen. ‘Ik wil ook graag weten wat hierachter zit, dus dat gaan we uitzoeken. Het is ook een trend aan andere universiteiten en ergens is het gerelateerd aan hoe studenten hun studiedruk ervaren. Daar wil ik inzicht in krijgen.’
Overigens keurde de Commissie Persoonlijke Omstandigheden van die 222 aanvragen er 196 goed. In bijna de helft van de gevallen ging het om psychische aandoeningen.