Bata-data: terugblik op twintig jaar strijd om de winst

| Emme Asbreuk

De 52ste editie van de Batavierenrace staat voor de deur. Een terugblik op de afgelopen twintig jaar aan de hand van Bata-data: welke universiteitsteams gingen er met de winst vandoor en hoe presteerde het UT/Saxion-team?

Photo by: Frans Nikkels

De Batavierenrace, de jaarlijkse estafetteloop van Nijmegen naar de UT-campus, staat komende zaterdag weer op de agenda. Studententeams leggen - verdeeld over 25 etappes – 175 kilometer af door Duitsland, de Achterhoek en Twente.

Competitie

Jaarlijkse blikvanger van de race is de strijd tussen de universiteitsteams. De uitslagen van de afgelopen twee decennia tonen een traditionele tweestrijd aan tussen de universiteitsteams van Groningen en Nijmegen. Sinds 2004 werd het RU/HAN-team van Nijmegen zeven keer eerste, terwijl het RUG/Hanze-team van Groningen maar liefst tien keer met de winst aan de haal ging. De overige zeges: Amsterdam won in 2017 en in 2006 en 2012 vierde Wageningen feest.

Een mogelijke verklaring voor het succes van de twee beste teams? De universiteiten van Groningen en Nijmegen tellen relatief een groot aantal studenten. Bovendien: in beide universiteitsteams zitten ook studenten van de hogescholen HAN en Hanze, twee instellingen met een breed aanbod aan sportopleidingen.

UT/Saxion-team

Maar hoe presteerde het ‘eigen’ UT-team in de afgelopen twintig jaar? UT/Sax haalde zesmaal een podiumplek. En noemenswaardig: het UT-team van 2002  staat nog steeds in de geschiedenisboeken. Op de eeuwige ranglijst met snelste tijden in de universiteitscompetitie staat het team namelijk op de achtste plaats met een gemiddelde snelheid van 16,84 kilometer per uur.

Vorig jaar deed het team niet mee omdat het niet lukte een selectie te vormen. Dit jaar staat het UT/Sax-team ‘gewoon’ weer aan de start.

Speciale corona-edities

Vanwege de coronacrisis ging de Batavierenrace in 2020 en 2021 fysiek niet door. De organisatie kwam noodgedwongen met een creatieve oplossing: een online Batavierenrace. Deelnemers liepen in 2020 individueel hun etappes en in totaal moest een team op 125 kilometer uitkomen. Het totaal werd een jaar  later veranderd naar 175 kilometer. De lopers hielden hun resultaten bij met een hardloopapp, die de organisatie naderhand controleerde.

Welk team pakt dit jaar de gouden plak? Komt recordhouder Groningen wederom als eerste over de streep, of verkleinen de lopers uit Nijmegen de achterstand op de ranglijst van de laatste twintig jaar? Of kan het UT/Saxion-team stunten in thuisbasis Enschede? Zaterdagmiddag volgt het antwoord.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.