Mogelijk streep door 53e Batavierenrace

| Jari Dokter

Als er voor 1 oktober geen studenten worden gevonden voor de organisatiecommissie van de Batavierenrace, dan zal de estafetterace in 2025 niet plaatsvinden. Het stichtingsbestuur van de Bata luidt daarover de noodklok.

‘Zonder nieuwe aanmeldingen kunnen we in ieder geval niet in de traditionele vorm verder. We willen dan een tussenjaar inlassen om ons te beraden op de toekomst’, vertelt Chantal Hilgeholt namens het stichtingsbestuur. ‘Eventueel vindt de race plaats in een andere vorm, maar hoe en wat is op dit moment onduidelijk. Misschien dat we iets kunnen organiseren met een kleinere commissie.’   

Functies

De tijd dringt dus en belangrijke functies binnen de organisatie staan nog open. ‘Het is lastig om het aantal studenten te noemen dat we nodig hebben. Twee parttimers of fulltimers zijn niet genoeg. Het ligt aan het aantal mensen dat zich meldt en de uren die zij kunnen draaien’, zegt Hilgeholt. Er worden nog meerdere commissieleden gezocht, waaronder een voorzitter, secretaris en penningmeester, die meerdere dagen per week kunnen bijdragen aan de organisatie.

De reden

De toenemende studiedruk en de mogelijke 'langstudeerboete' zorgen ervoor dat studenten terughoudender zijn om een bestuursjaar op zich te nemen, aldus het stichtingsbestuur. Hierdoor zouden er dit jaar te weinig aanmeldingen zijn voor de organisatiecommissie, die zich deels in Enschede en deels in Nijmegen bevindt. Voor slechts de helft van het aantal benodigde functies is voorlopige bezetting gevonden, dit terwijl strengere regels rondom veiligheid en duurzaamheid voor extra uitdagingen zorgen bij de organisatie. Het bestuur vindt het daarom onverantwoord met een te kleine bezetting ‘de race in te gaan’.

Al meer dan vijftig jaar rennen jaarlijks ruim 8500 studenten van Nijmegen naar Enschede in 25 estafette-etappes, waarmee ze het record van de 'grootste estafetteloop ter wereld' vestigen. Dit evenement, dat volledig door studenten wordt opgezet, staat nu voor een beslissend moment. ‘Zoals de vlag er nu bijhangt, gaat het niet door. Ik blijf positief, maar het wordt spannend’, aldus Hilgeholt.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.