53e editie van Batavierenrace definitief van de baan

| Jari Dokter

Het hing al even in de lucht, maar er gaat definitief een streep door de 53e editie van de Batavierenrace, die op 9 en 10 mei 2025 gepland stond. Het stichtingsbestuur hoopte de afgelopen weken nog studenten voor de organisatie aan te trekken, maar dat is niet gelukt.

Naast het gebrek aan aanmeldingen van studenten zijn ook de strengere veiligheids- en milieueisen een heet hangijzer gebleken, in het laten doorgaan van het sportevement. De organisatie gaat nu de mogelijkheid onderzoeken voor een alternatief evenement in plaats van de reguliere race.

Laatste oproep

De Batavierenrace is al ruim vijftig jaar het grootste studentenevenement van Nederland waar jaarlijks zo’n 8500 mensen op afkomen. Eind september deed het stichtingsbestuur nog een laatste oproep om de organisatiecommissie rond te krijgen en de race te redden. Het was stille hoop, want het leverde onvoldoende aanmeldingen op.

Aankomend jaar staat in het teken van die vernieuwing en verbetering, meldt het stichtingsbestuur in een persbericht. Het bestuur geeft aan dat er ‘hard gewerkt wordt aan een nieuwe organisatievorm. Het doel is om de race toekomstbestendig te maken.’ Onder andere oud-organisatoren, vrijwilligers en partners uit de sport- en evenementensectoren worden hierbij betrokken.

Rector Tom Veldkamp reageerde twee weken geleden tijdens de Uraad op de onzekerheid ronde de organisatie van de Batavierenrace. ‘We waren verrast door het nieuws dat de Batavierenrace mogelijk niet doorgaat. Wij, als college van bestuur, hoorden het bericht ook laat. Het gaat er niet alleen om dat er te weinig activisme is, maar ook om de sponsorship. Wij maken ons samen met Nijmegen hier zorgen over, maar kunnen helaas niets doen en hebben ook geen oplossing’, was de reactie van Veldkamp. 

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.