De subsidie geldt voor twee jaar. Het grootste deel ervan gaat naar het Centre for Educational Support, om de systemen en processen voor lifelong learning verder te ontwikkelen en professionaliseren. Op die manier moeten de faculteiten beter ondersteund worden in hun activiteiten op het gebied van lifelong learning; het om- en bijscholen van professionals en hun organisaties.
Dat moet immers de ‘vierde poot’ onder de tafel van de UT worden, naast onderwijs, onderzoek en valorisatie. Tegelijkertijd is er vanwege de financiële crisis op de UT nog nauwelijks centraal strategisch budget over om hierin te investeren, liet rector Tom Veldkamp onlangs weten. ‘Deze subsidie is daarom meer dan welkom’, zegt adjunct hoogleraar Maaike Endedijk, een van de schrijvers van het voorstel. ‘Hierdoor is het mogelijk onze ambities om lifelong learning als volwaardige vierde pijler te ontwikkelen door te zetten. In de huidige financiële situatie zou dat anders niet mogelijk zijn geweest.’
Ondanks de hachelijke financiële situatie van de UT, valt het op dat de UT op het gebied van lifelong learning de nodige activiteiten ontplooit. Zo startte het DesignLab dit voorjaar een eigen ‘Academy’ en startte de faculteit ITC met een eigen platform genaamd ‘Geoversity’. Ook werkt de UT aan één centraal administratief systeem.
LLO-Katalysator
De LLO-Katalysator is een Nationaal Groeifonds-programma waarvoor honderden miljoenen euro’s zijn uitgetrokken, met als doel om professionals en bedrijven te helpen zich beter aan te sluiten op de veranderende arbeidsmarkt en samenleving. Eerder dit jaar ontving de UT samen met Saxion en ROC van Twente ook al een subsidie van 2 miljoen euro vanuit dit fonds, om specifiek lifelong learning-aanbod ten behoeve van de energietransitie te ontwikkelen.