UT wil 'application fee' voor iedereen zonder vwo-diploma

| Rense Kuipers

Een zogeheten ‘application fee’ van 75 euro voor iedereen zonder Nederlands vwo-diploma die zich aanmeldt voor een UT-bacheloropleiding. Dat wil de UT gaan heffen vanaf komend collegejaar, om het aantal kansarme aanvragen te verlagen. Het college van bestuur nam vorige week dit voorgenomen besluit.

Photo by: RIKKERT HARINK
Nieuwe studenten tijdens de Kick-In

Het aantal aanmeldingen dat bij de UT binnenstroomt is relatief hoog vergeleken met het aantal studenten dat daadwerkelijk instroomt in een UT-opleiding. ‘Niet elk diploma is namelijk geschikt voor een universitaire studie en niet elke aanvraag is daarom even kansrijk. Bovendien kost de beoordeling van met name non-EU-aanmeldingen veel tijd’, aldus college van bestuur-woordvoerder Laurens van der Velde.

Daarom wil het CvB vanaf volgend collegejaar voor elke bacheloropleiding aanmeldingskosten gaan heffen à 75 euro. Die kosten gaan niet gelden voor iemand met een Nederlands vwo-diploma; die voldoet namelijk aan de eisen om te kunnen beginnen aan een universitaire bacheloropleiding – enkele uitzonderingen daargelaten.

Volgens Van der Velde hanteert nagenoeg elke Nederlandse universiteit zulke aanmeldingskosten, ‘of ze overwegen het in te voeren’. Binnen de UT hanteren de faculteiten ET en EEMCS al langer zo’n ‘application fee’, in dit geval voor masterstudenten. Dat om te zorgen voor ‘meer kansrijke aanmeldingen’ en de verlaging van administratieve lasten. Mede vanwege de succesvolle uitvoering binnen die faculteiten, is het de bedoeling dat zo'n application fee voor alle UT-bacheloropleidingen gaat gelden.

Het gaat momenteel nog om een voorgenomen besluit. De universiteitsraad heeft hier binnenkort nog instemmingsrecht op.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.