Download
Download de app

U-Today

Free - in store

x

Eindtermen en begeleiding promoties onder de loep

| Rense Kuipers

Promovendinetwerk P-NUT inventariseert momenteel wat promovendi willen op het gebied van eindtermen en het promotierecht, het zogeheten ‘ius promovendi’. De enquête sorteert daarmee voor op beleidswijzigingen op beide vlakken.

P-NUT wil met de enquête de perspectieven van promovendi verzamelen, ‘om ervoor te zorgen dat hun standpunten vertegenwoordigd zijn in de lopende discussies’ over beide onderwerpen, zo laat Anannya Devi namens het promovendinetwerk weten.

Want zowel het promotierecht als de eindtermen zijn ‘relevant voor promovendi en worden momenteel opnieuw tegen het licht gehouden door stakeholders binnen de UT’, aldus Devi.

Beperkt promotierecht

Een mail van rector Tom Veldkamp namens het College van Promoties bevestigt dat de UT overweegt de criteria voor het promotierecht aan te passen. Dat onderwerp is al langer voer voor discussie binnen de UT. Tot 2017 was het promotierecht – het zogeheten ius promovendi – voorbehouden aan hoogleraren. Door een wetswijziging werd het mogelijk dat ook universitair docenten en universitair hoofddocenten iemand mogen promoveren. De UT koos toentertijd voor een beperkte uitbreiding van het promotierecht, met enkele aanvullende eisen.

Dat beperkte promotierecht was tegen het zere been van de Young Academy Twente vorig jaar. Ook de universiteitsraad wilde een uitbreiding van het promotierecht, maar de rector ging niet zomaar overstag. De beleidswijziging waar hij afgelopen december op hintte, lijkt er te gaan komen. P-NUT wil daarom de meningen van promovendi polsen, ‘over hun mate van tevredenheid met de begeleiding die ze krijgen, en welke kwaliteiten ze zoeken in een goede promotor en een goede begeleider’.

Ingezonden brief

Het promovendinetwerk doet ook een uitvraag onder hun achterban over de eindtermen voor een promotie. Promovendus Max Rang kaartte dit onderwerp afgelopen voorjaar aan via een ingezonden brief op utoday.nl. Rang kon om principiële redenen niet promoveren, schreef hij, vanwege een muur aan ‘administratieve nonsens’. Op die ingezonden brief volgde een petitie, die door meerdere UT-hoogleraren werd ondertekend.

P-NUT benoemt niet specifiek die casus, maar laat wel weten dat de huidige eindtermen voor promoveren ‘niet volledig de noodzakelijke vaardigheden en competenties bevatten die nodig zijn voor succes in het hedendaagse academische landschap’. De enquête moet daarom helpen feedback te verzamelen van promovendi over de vaardigheden die ze verwachten op te doen tijdens hun promotietraject en op welke eindtermen ze verwachten afgerekend te worden.

Overigens mag Max Rang in december alsnog promoveren – met één promotor in plaats van twee. Hij kreeg na een gesprek met rector Tom Veldkamp en TGS-decaan Ariana Need een uitzondering op de regel in het promotiereglement, zo laat hij weten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.