Aanleiding voor de vragen van het D66-Kamerlid is het artikel van U-Today van 10 juli, getiteld ‘UT grijpt rigoureus in, mogelijk ruim 500 banen op de tocht’. Toen kondigde het college van bestuur formeel een organisatiewijziging af. Ook nam het CvB nog strengere financiële maatregelen dan al eerder ingevoerd.
Paternotte uit zijn zorgen over de situatie op de UT. Zo vraagt hij minister Bruins of hij de ontwikkelingen wenselijk vindt en hoe de minister ervoor gaat zorgen dat ook kleine opleidingen behouden zullen worden. Andere zorgen van Paternotte richten zich op het effect van de bezuinigingen op de onderzoeksgebieden van de UT – specifiek dat naar veilig drinkwater en medische technologie. Daarnaast vreest hij voor de gevolgen voor de economie, banen en bedrijvigheid in de regio.
Het Kamerlid richt zich in zijn vragen niet alleen op de financiële crisis op de UT. Paternotte kaart ook negatieve effecten aan van de langstudeerboete voor het activisme op de UT en de gevolgen voor sport en cultuur. En met het oog op de aankomende ‘Wet Internationalisering in Balans’ wil Paternotte van de minister weten welke mogelijkheden hij ziet ‘om de positie van Universiteit Twente en andere instellingen in de regio te bestendigen’.
Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Eppo Bruins moet de vragen nog beantwoorden. De termijn voor beantwoording van schriftelijke Kamervragen is drie weken.