Miljoenen voor UT-plannen in microchipsector

| Redactie

Het Rijk heeft vanuit Project Beethoven 72 miljoen euro gereserveerd voor de Twentse plannen in de microchipsector. Zo’n twintig miljoen euro is bestemd voor de UT, blijkt uit het plan dat deze week is aangeboden. De komende jaren moeten veel meer studenten worden opgeleid voor de sector, al blijft de vraag hoe.

De regio wil in de komende vijf jaren ruim 1600 extra talenten - zo’n 440 UT-studenten - opleiden voor de microchipsector. In de jaren daarna moeten er jaarlijks nog eens zo’n 480 studenten (86 op de UT) per jaar worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt in deze sector. Dat is de belangrijkste doelstelling van het Twentse plan in Project Beethoven.

Microchipsector

Beethoven is een initiatief dat eerder dit jaar werd gelanceerd om de Nederlandse microchipsector te versterken. Naast de 72 miljoen euro vanuit het Rijk, moet ook de regio een financiële bijdrage voor de realisatie van de plannen doen. Het Twentse plan is ontwikkeld door de Twentse onderwijsinstellingen, het Twentse bedrijfsleven, en overheden verenigd binnen Twente Board.

De grote vraag – in het voorstel wordt die niet beantwoord – is waar de regio, en dus ook de UT die extra studenten vandaan moet halen. De studentenaantallen stagneren namelijk, de regio vergrijst en steeds minder leerlingen kiezen voor een NT-profiel. In het Twentse plan wordt mede daarom ook gemikt op het aantrekken (en behouden) van internationaal talent, maar dat lijkt weer haaks te staan op de plannen van het nieuwe kabinet.

‘Twente moet meegroeien’

Veruit het grootste deel uit de totale pot van Project Beethoven gaat naar de groei van Brainport Eindhoven, omdat ASML een belangrijke rol vervult in de wereldwijde chipindustrie. Maar: als ASML wil groeien, dan moet Twente als essentieel onderdeel van de toeleveranciersketen meegroeien, schreef Twente Board-voorzitter Ank Bijleveld onlangs in de verantwoording van het Twentse plan. Ze doelde op bedrijven als VDL, ETG, Demcon, NTS Norma, Benchmark Electronics, Technotion en het midden- en kleinbedrijf. De bedrijven in Twente die actief zijn in de waardeketen van ASML, hebben in periode tot en met 2030 een extra behoefte aan personeel van naar schatting 4.500 fte.

In het plan wordt ook gesproken over de komst van een Semicon Learning Center Twente. Dat moet een belangrijk uithangbord worden voor zowel de microchipsector in de regio als de rest van Nederland.

De Twentse plannen worden momenteel in Den Haag beoordeeld, om het gereserveerde bedrag van 72 miljoen euro (17 procent van Project Beethoven) definitief toe te kennen aan de regio.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.