Activismeprijzen uitgereikt bij lustrumfeestje Student Union

| Rense Kuipers

De Student Union reikte vrijdagavond in de Bastille de More Than a Degree Awards uit. De activismeprijzen gingen naar studente Ilse Akkermans, de Kick-In Commissie, muziekinitiatief Note-Bridge en twee nieuwe benefietactiviteiten.

De top 3 actieve studenten (v.l.n.r.): Jorn de Jong, Luna Claassen en Ilse Akkermans.

In eerste instantie zou deze prijsuitreiking plaatsvinden in Panache, in de Enschedese binnenstad. Vrij vertaald: allure, bravoure of verentooi. Het was een toepasselijk onderkomen geweest; de Student Union steekt immers al jarenlang de nodige spreekwoordelijke veren in het achterwerk bij (hyper)actieve studenten, tijdens deze traditionele More Than a Degree-Awards. Maar door omstandigheden – naar het schijnt vergunningsproblemen bij de aangewezen locatie – werd uitgeweken naar het atrium van de Bastille.

Activisme onder druk

In vijf categorieën werden de prijzen verdeeld: de meest actieve student van afgelopen jaar, het meest ondernemende idee, het beste evenement en de meest actieve vol- en deeltijdsbesturen. Een broodnodige schijnwerper op het actieve studentenleven, gezien de huidige tijdsgeest. Aan alle kanten staat het activisme onder druk; er ging al een streep door de komende Batavierenrace, Create Tomorrow lijkt vooralsnog een stille dood te sterven en met hangen en wurgen is een nieuwe Kick-In-commissie gevonden. En dan dreigt het huidige kabinet ook nog eens de duimschroeven verder aan te draaien met de introductie van de nu al vermaledijde langstudeerboete. Wat aandacht, allure en attentie zijn dus alleszins welkom.

Dat het activisme op deze universiteit zich in allerlei vormen manifesteert werd duidelijk uit de selectie genomineerden: van Amnesty Utwente tot Roemeense studentenvereniging en van Sportkoepel tot Solar Team Twente. Om nog niet te spreken over het onuitputtelijke lijstje aan activiteiten van de drie genomineerden – Ilse Akkermans, Luna Claassen en Jorn de Jong – voor ‘meest actieve student’.

Benefietacties in de prijzen

Niet verwonderlijk werd er deze dag, op het 25e verjaardagsfeestje van de Student Union, even onuitputtelijk gehamerd op het belang van activisme. Zowel door de vierkoppige jury (bestaande uit UT-vicevoorzitter Machteld Roos, oud-SU-bestuurder Roos de Vries, docent van het jaar Erik Horstman en Rens Dommerholt van Novel-T) als de kandidaten zelf op het podium en in de vrij lange introductievideo’s. Nog minder verwonderlijk was daarom dat de aandacht van de zo’n 150 aanwezigen enigszins wegzakte tijdens de avond. Immers, actieve studenten hoeven andere actieve studenten niet uit te leggen waarom activisme zo belangrijk is. Een gevalletje preaching to the choir dus, al zal de open bar ook een rol hebben gespeeld.

De Kick-In Commissie werd voltijdsbestuur van het jaar. Het meest ondernemende idee kwam van Matt Kazokas, de grondlegger van muziekinitiatief Note-Bridge. Zowel bij evenement van het jaar als beste deeltijdsbestuur gingen twee jonge initiatieven met de hoofdprijs aan de haal. Evenement van het jaar werd namelijk het kickboksgala van Audentis, Taste en Euros – dat daarmee geld ophaalde voor stichting KiKa. Deeltijdsbestuur van het jaar werd SBK Enschede. Dat ‘Studentbestuur Ter Bestrijding van Kanker’ organiseerde een benefietconcert om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Uiteindelijk ging de titel ‘active student of the year’ naar Ilse Akkermans.

Ontspanning

Akkermans, masterstudent Industrial Design Engineering, combineert roeien op hoog niveau combineert met het nodige commissiewerk binnen DRV Euros. Hoe ze dat allemaal combineert? ‘Heel veel plannen’, reageert ze na de prijsuitreiking. ‘Maar dat ben ik wel gewend. Sinds de middelbare school doe ik aan topsport. Dus je groeit er vanzelf in.’ Als meest actieve student is ze uiteraard pleitbezorger van iets ondernemen naast je studie. ‘Voor je latere leven natuurlijk en op je CV staat het ook niet slecht. Je doet vaardigheden op die je anders niet zou leren. Ik moet ook zeggen, ik heb ervaren hoe belangrijk het is om iets naast je studie te hebben. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik word juist ontspannener door al die inspanning.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.