‘Waar zijn alle actieve studenten gebleven?’, vroegen de initiatiefnemers, die konden rekenen op een hoge respons: meer dan vijfhonderd UT-studenten vulden de enquête in. Verreweg de meerderheid van de respondenten bleek zelf al actief te zijn – slechts 15 procent is niet actief en zo’n 5 procent is nergens lid van.
Tijd en plezier
Dat ‘sampling problem’ lag in de lijn der verwachting bij de initiatiefnemers. Ook de resultaten zullen niet heel verrassend zijn. Gebrek aan tijd staat met stip op één bij de vraag wat studenten weerhoudt om actief te zijn. Dat gold voor vierhonderd respondenten. Zo’n driehonderd studenten gaven ook aan dat de mogelijke langstudeerboete en hun financiële situatie een struikelblok vormt.
Voornaamste reden om wél actief te worden is het plezier dat studenten eruit halen. Dat gold voor 350 respondenten. Andere aantrekkingskrachten van activisme zitten vooral in de persoonlijke en professionele groeimogelijkheden. Dat en netwerkkansen en het bouwen van een cv.
Denktank
Samengevat zitten de voordelen vooral in het plezier en de groei. Daarbij is er ook een meer altruïstische groep die vooral wil bijdragen aan de gemeenschap en het gemeenschapsgevoel. Daar staat tegenover dat tijd en – in mindere mate – geld de voorname obstakels vormen.
De Student Union en de University Innovation Fellows willen die voor- en nadelen verder uitdiepen en gaan nadenken over mogelijke oplossingen. Dat gebeurt morgen tijdens een denktank in het DesignLab, van 17.30 tot 19.30 uur.