Europese miljoenen richting UT voor productie fotonische chips

| Stan Waning

De UT ontvangt vijftien miljoen euro aan Europese subsidie voor de productie van fotonische chips. Hoogleraar Guus Rijnders geeft aan dat de helft van het bedrag naar nieuwe apparatuur voor het NanoLab gaat, terwijl met het overige bedrag onder andere personeel kan worden geworven.

De Europese Unie trekt in totaal 380 miljoen euro uit voor productielijnen van fotonische chips. Deze halfgeleiders verwerken informatie met licht, in plaats van met elektronen. Dat zorgt voor energiezuinigere datacenters en snellere chips. Zo’n 133 miljoen euro gaat naar Nederland, waarvan het grootste deel bij TNO terechtkomt. Zowel de TU Eindhoven als de UT ontvangen beide vijftien miljoen euro.

Nieuwe medewerkers

‘Zeker in tijden van financiële malaise is deze impuls zeer welkom voor de UT’, vertelt Rijnders, voormalig wetenschappelijk directeur van MESA+. ‘We investeerden de laatste jaren flink in quantum, nano en fotonica, dus dit is mooi nieuws.’ De vijftien miljoen euro wordt geïnvesteerd in nieuwe apparatuur en in processen in het NanoLab. Rijnders geeft aan dat het om een heel laag volume chips gaat. ‘We willen het interessant maken voor bedrijven die graag willen innoveren met fotonica. We bieden niet alleen chips aan, maar complete processen.’ Dat maakt dat een deel van de subsidie wordt gebruikt om zo’n zes medewerkers aan te trekken.

Op termijn is het de bedoeling dat op het Kennispark, aan de overzijde van de UT, een nieuw te bouwen productiefaciliteit voor fotonische chips komt: New Origin. Daar kunnen fotonische chips op grote schaal gefabriceerd worden. PhotonDelta, een nationaal programma voor de ontwikkeling van fotonica, investeerde daar vorig jaar al zes miljoen euro in. De UT is via haar holding volledig eigenaar van New Origin.

Nauwere samenwerking TNO en UT

Vorige week werd ook bekend dat onderzoeksinstituut TNO met drie zogenaamde Joint Innovation Centers (JIC’s) naar de UT-campus komt. Zowel de provincie Overijssel als Twente Board dragen daarvoor anderhalf miljoen euro bij. De JIC’s focussen op fotonische chips, medische technologie (organ-on-a-chip) en digitale systemen voor het voorspellen van onderhoud aan civiele infrastructuur. De drie centra groeien de komende vijf jaar tot een gezamenlijke omvang van circa veertig arbeidsplaatsen.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.