De actie – zowel een protest als steunbetuiging – begon met een speech op de atletiekbaan. Een van de sprekers en initiatiefnemers is Wouter Trieling, een afgestudeerde student van ATLAS. ‘Er is geen plaats voor racisme op de universiteit of überhaupt in onze maatschappij. Dat is de reden waarom wij ons vandaag laten horen.’ Volgens Trieling biedt de mars steun aan slachtoffers van racisme of discriminatie. ‘We krijgen reacties dat gedupeerden dit fijn vinden. Het geeft ruimte om verhalen te delen ook al is dat anoniem. Het komt erop neer dat racisme nooit is weggeweest.’
Leuzen
Ondertussen vertrekt de mars via het Sportcentrum naar het O&O-plein. Om het statement kracht bij te zetten, zijn er meerdere ‘protestelementen’ aanwezig: spandoeken en flyers. Voorop neemt iemand de leiding bij het scanderen van verschillende leuzen. Door de megafoon klinkt: Say it loud, say it clear: we don’t want no racists here! Refugees are welcome here!’ of ‘Hey, hey ho, ho racism has got to go!’.
Bewustwording en solidariteit
De mars komt af en toe tot stilstand. Dit gebeurt onder andere bij het Drienerburght-gebouw. Op deze plek vond in november een aanval plaats op Kishore Sivakumar. De UT-docent en PhD’er is zelf aanwezig bij het protest. Hij neemt de megafoon in de hand en spreekt iedereen toe. ‘Ik ben hier vandaag om mijn verhaal te delen en om solidariteit te tonen. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt op de campus. Daarom ben ik blij om te zien dat we samenkomen.’ Sivakumar – die uit India komt – geeft aan dat deze actie voor bewustzijn en een platform zorgt. ‘Wat vandaag gebeurt, zorgt voor meer saamhorigheid en een veiliger gevoel.