Liveblog: het Malieveld op tegen monsterbezuinigingen

| Redactie

Studenten en medewerkers van de Nederlandse universiteiten protesteren maandag in Den Haag tegen de geplande miljardenbezuiniging op het hoger onderwijs. Naar verwachting zijn honderden UT'ers op pad. In deze liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

'Twente for Protest' op het Malieveld.

 

18:09 | Verslag - en afsluiting liveblog

Lees hieronder het verslag van het massale Malieveldprotest. Daarmee sluiten we deze liveblog ook af. 

 

16:49 | Terug naar Twente

De bussen zijn weer op weg terug naar Twente, de academische evenknie van ‘Bella Ciao’ galmt nog na. Duizenden demonstranten trotseerden regen en wind om een vuist te maken tegen de miljardenbezuiniging van dit kabinet op het hoger onderwijs. Wat het effect is, dat moet nog blijken. De Tweede Kamer debatteert morgen over de beoogde bezuinigingen. Wordt vervolgd…

Terwijl naast hen een UT-demonstrant met een protestbord in de hand in slaap is gevallen, blikken Wander Nauta en Coen Hackmann nog even terug. 'Mooi om te zien dat zoveel mensen hart hebben voor dit onderwerp. Mocht er een volgend protest nodig zijn, hoop ik dat we ons met nog meer mensen van de universiteiten ons laten horen.' Volgens Nauta moet dit protest voldoende zijn om de bezuinigingen van tafel te krijgen. 'We hebben een duidelijk signaal afgegeven. Ik had zo'n grote opkomst eerlijk gezegd niet verwacht.'

15:09 | Beelden van de protestmars

De protestmars op weg naar het ministerie van OCW.

14:30 | Mars begonnen

De mars richting het Ministerie van OCW is begonnen. Ondertussen worden de politieke verhoudingen in Den Haag ook steeds duidelijker: een links blok wil alle bezuinigingen van tafel. De kans dat het kabinet daarin meegaat lijkt zeer klein.

14:22 | 'Doe het niet! Doe het niet!'

Caspar van den Berg, voorzitter van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland, kaart de schaal van de bezuinigingen aan. 'Eén miljard bezuinigen is hetzelfde als het sluiten van drie universiteiten. Zoveel is er nog nooit bezuinigd op onderzoek en onderwijs. Kabinet, is dit wat jullie willen?' 'Doe het niet! Doe het niet!', klinkt het op het Malieveld.

Vervolgens is het woord aan enkele politici. Als het aan Frans Timmermans (GL-PvdA) ligt, gaan de bezuinigingen van tafel en worden belastingen verhoogd voor degenen die dat kunnen dragen. Rob Jetten (D66) pleit juist voor een investering van 2 miljard euro. De grote afwezige: minister Eppo Bruins zelf. Die zit naar verluidt in Brussel.

14:07 | Wel felle, geen verrassende woorden

Niet alleen de AOb, maar ook WOinActie vindt dat minister Bruins de eer aan zichzelf moet houden. ‘Eppo, als je ons zo goed begrijpt, neem dan ontslag. Ciao’, klinkt het. Studentenbonden ISO en LSVb betreden vervolgens het podium. Het ISO vreest voor de schade aan toegankelijkheid en kansengelijkheid in het hoger onderwijs. De LSVb zegt dat studenten met de mogelijke invoering van de langstudeerboete als pinautomaat worden gebruikt. ‘Vandaag is de eerste stap. We moeten vechten voor onze toekomst en die is niet gewonnen met één protest. We hebben het leenstelsel van tafel geveegd, dat doen we nu ook met de langstudeerboete.’

13:48 | 'Kille cijferaar'

De speeches zijn begonnen en de toon is direct gezet. De Algemene Onderwijsbond noemt minister Eppo Bruins een ‘kille cijferaar’ en de langstudeerboete ‘een ordinair verdienmodel’. De boodschap is duidelijk: de langstudeerboete intrekken, de bezuinigingen intrekken en Bruins moet aftreden. Opvallend is dat de UT wordt aangehaald. ‘De Universiteit Twente kraakt’, wordt gezegd over de pijn van de bezuinigingen. Later wordt omgeroepen dat er 20 duizend aanwezigen zijn op het Malieveld. Dat lijkt een behoorlijk ruwe schatting die nu niet te verifiëren is.

13:30 | UT-bestuurders aanwezig

UT-voorzitter Vinod Subramaniam en vicevoorzitter Machteld Roos zijn ook aanwezig op het Malieveld om te protesteren. Onduidelijk is nog hoeveel demonstranten aanwezig zijn op het Malieveld, al wordt het terrein momenteel uitgebreid vanwege de drukte. En dan moeten de mensen die vanwege treinvertragingen wat later zijn nog aansluiten...

13:16 | Studententeams uit Twente

Ingrid Robeyns, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en een van de boegbeelden van WOinActie, ziet dat de Twentse studententeams ook hun weg naar het Malieveld hebben gevonden - en niet alleen zij die de zonneauto's bouwen. 

12:35 | Koud, nat en winderig

Een koud, winderig en regenachtig Malieveld druppelt vol met demonstranten.

11:50 | Bella ciao en rode fluitjes

Het busgezelschap is bijna in Den Haag. De voorbereidingen zijn getroffen: de spandoeken en kartonnen bordjes zijn mee, de academische variant op ‘Bella Ciao’ is ingestudeerd en de rode fluitjes zijn uitgedeeld. Om 13 uur begint het protest op het Malieveld officieel.

Veel treinreizigers lijken 13 uur niet te gaan halen. Als alles meezit, halen ze nog wel de start van de protestmars om 14 uur.

11:35 | Het programma

Het protest begint officieel om 13 uur, op het Malieveld. Vertegenwoordigers van vakbonden, actiegroepen en andere belangenbehartigers houden dan toespraken. Ook zijn er enkele politici aanwezig: Frans Timmermans (GL-PvdA), Rob Jetten (D66) en Sandra Beckerman (SP). Na de lezingen en een muzikaal intermezzo volgt om 14 uur de protestmars naar het ministerie van OCW. Om 15 uur eindigt het programma weer op het Malieveld.

11:23 | Oppositie wil bezuinigingen blokkeren

D66, CDA en JA21 willen hun macht in de Eerste Kamer gebruiken en de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek goeddeels tegenhouden. Dat zeggen ze vlak voor het debat over de OCW-begroting.

11:12 | Problemen op het spoor

Op het traject tussen Apeldoorn en Amersfoort rijden geen treinen vanwege een aanrijding. Daar hebben UT'ers die op weg zijn naar Den Haag momenteel mee te kampen. Ze delen met elkaar adviezen om terug te rijden naar Deventer en via daar ofwel via Zwolle of Arnhem richting Den Haag af te reizen. Andere gestrande reizigers pakken de bus naar station Ede-Wageningen.

11:00 | Hoe is de stemming in de bus?

Er wordt gebreid, slaap ingehaald, gekletst of muziek geluisterd. Studenten Wander Nauta (master Computer Science) en Coen Hackmann (bachelor Mechanical Engineering) hebben een thermoskan koffie mee. 'Ik ga vooral mee uit solidariteit', zegt Nauta. 'Het is belangrijk dat studenten kunnen en blijven studeren. Dus ook de volgende groep studenten. Daarnaast wil ik solidariteit tonen aan UT-medewerkers. Ik zou ook naar Utrecht gaan, dit is voor mij het eerste protest, al heb ik wel meegedaan aan het protest op de campus.' Terwijl Nauta meerdere mensen kent die naar Den Haag afreizen, is dat voor Hackmann niet het geval. 'Veel mensen die ik ken zijn afgehaakt. Ik vind het zelf belangrijk dat studenten nog veel naast studie kunnen doen. Het activisme onder studenten neemt erg af namelijk. Mijn zusje moet nog studeren, dus voor die groep doe ik het.'

09:45 | Bussen vertrokken

Twee bussen met daarin UT-studenten en -medewerkers zijn zojuist vertrokken vanaf station Enschede Centraal. 85 UT'ers meldden zich aan voor de busreis, terwijl er plek is voor 120. Anderen zullen ongetwijfeld de trein nemen. Het zijn minder aanmeldingen voor de bussen dan bij het vorige geplande protest in Utrecht, ziet ook mede-organisator Kristy Claassen van Twente for Protest. Ze is hoopvol dat het protest van vandaag wat teweeg gaat brengen in de Tweede Kamer, die dinsdag de bezuinigingen bespreekt. 'Van alle kanten is er steun voor dit protest, ook bijvoorbeeld vanuit een bedrijf als ASML. We hopen dat deze actie helpt om de schade qua bezuinigingen te beperken.'

 

08:25 | De inleidende beschietingen

Kristy Claassen, een van de initiatiefnemers van 'Twente for Protest' blikte vorige week al vooruit op het Malieveldprotest. Ze hoopt op een grote opkomst. 'In Den Haag zitten de mensen bij wie we moeten zijn. De regering breekt het onderwijs af. Iedereen zag ons spandoek met de sloopkogel. Dat is ook hoe de werkelijkheid is.'

08:15 | Wat gebeurde hiervoor?
  • Op 14 november zou er een grootschalig protest in Utrecht plaatsvinden. Onder de vlag van 'Twente for Protest' bereidden honderden UT'ers zich voor om naar Utrecht af te reizen.
  • Vanwege dreiging van geweld - na onrust in Amsterdam, werd dat protest afgelast op dringend advies van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma.
  • Alsnog kwamen in totaal zo'n drieduizend studenten en medewerkers van Nederlandse kennisinstellingen naar Utrecht.
  • Ruim 250 UT'ers kwamen diezelfde dag samen op het O&O-plein, om vervolgens een protestmars te lopen over de campus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.