News

Rommelen met selectie? ‘Wij vinden dat schokkend’

De Wet op het hoger onderwijs is verouderd, waarschuwt de Onderwijsinspectie, en dat heeft allerlei gevolgen. De taalbeheersing van studenten is niet goed genoeg, stages kunnen beter en de medezeggenschap is verzwakt.

News

Griepgolf en omikron zorgen voor hoger ziekteverzuim op UT

Een omikrongolf in maart 2022, in combinatie met een griepgolf aan het einde van het jaar, leidde tot hogere verzuimcijfers op de UT. Dat staat in het jaarrapport van de Arbo Unie. In totaal lag het verzuim in 2022 bijna een procent hoger dan in 2021.

News

‘Heeft mijn universiteit banden met Shell?’

Klimaatactiegroepen vragen studenten en medewerkers om informatie over de banden van hun universiteit met de fossiele-energiesector. Ze werken aan een landelijke database.

  • EN
  • NL
News

Dijkgraaf vindt 30 studiepunten genoeg in eerste jaar

De lat gaat omlaag: eerstejaarsstudenten hoeven straks maar 30 van de 60 studiepunten te behalen om door te mogen met hun opleiding. Tenminste, als de plannen van minister Dijkgraaf een meerderheid krijgen.

  • EN
  • NL
News

Dijkgraaf considers 30 credits enough in first year

The bar is being lowered: first-year students will soon have to obtain only 30 of the 60 credits to be allowed to proceed with their study programme. At least, if Education Minister Robbert Dijkgraaf’s plans gain a majority.

News

UT ontvangt 3 miljoen euro voor organ-on-chip-ontwikkeling

De UT ontvangt van wetenschapsfinancier NWO een bedrag van ruim 3 miljoen euro voor het Organ-on-Chip Development Center, dat onder leiding staat van onderzoeker Andries van der Meer. In totaal investeert de NWO ruim 22,7 miljoen euro in projecten van zeven nationale consortia voor vernieuwende wetenschappelijke infrastructuur.

News

‘Lifelong learning wordt de essentiële, vierde poot onder onze tafel’

‘Lifelong learning is in 2030 net zo belangrijk op de UT als ons initiële onderwijs, anders hebben we iets niet goed gedaan’, aldus rector Tom Veldkamp. Hij en adjunct-hoogleraar Maaike Endedijk van het programmamanagementteam delen hun kijk op lifelong learning op – en buiten – de campus en welke stappen de UT hierin kan zetten.

News

‘We hebben veel te veel vertrouwen in de wetenschap’

In een goedbezochte Agora opende Rosanne Hertzberger maandag tijdens de lunch de Week of Inspiration. De microbioloog en schrijver, vooral bekend van haar column in NRC, liet de aanwezigen nadenken over de vraag of het terecht is dat het Nederlandse vertrouwen in de wetenschap zo hoog is.

News

Saoedische universiteit koopt wetenschappers voor wereldranglijst

Een universiteit in Saoedi-Arabië wil stijgen in de wereldranglijsten en betaalt wetenschappers om te zeggen dat ze er werken. Ook twee Nederlanders accepteerden het aanbod. Het illustreert het probleem met rankings van universiteiten.

News

Bezettingen aan universiteiten door klimaatactivisten

Klimaatactivisten hebben vanmorgen een hal van de Universiteit Utrecht bezet. Deze week zullen er ook bezettingen of acties plaatsvinden aan zes andere instellingen, hebben ze aangekondigd.

  • EN
  • NL
News

Groei internationale studenten bijna gehalveerd

Het aantal buitenlandse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs steeg dit collegejaar met 7 procent: veel minder dan in eerdere jaren. De basisbeurs, de Brexit en de oorlog in Oekraïne speelden daarbij een rol.

  • EN
  • NL
News

Growth in international students almost halved

The number of foreign students in higher education in the Netherlands this academic year rose by 7 percent, a lot less than in previous years. The reasons for that include the basic student grant, Brexit and the war in Ukraine.

News

Record: tuition fees rise by more than 200 euros

A new setback for students: from September 2024 tuition fees in higher education are likely to go up by more than 200 euros. The fees will be higher than 2,500 euros.

News

Beurspromovendi winnen hoger beroep van UMC Groningen

Een groep van 44 beurspromovendi heeft in hoger beroep een rechtszaak gewonnen van het UMC Groningen. Ze waren werknemers, oordeelt het Gerechtshof, en geen studenten. Dus moeten ze alsnog voor hun werk betaald worden.

Read more articles