News

Geen treinverkeer tussen Almelo en Enschede tijdens Bata

Batavieren opgelet: vanwege werkzaamheden rijden er vanaf vrijdag tot en met zondag geen treinen tussen Almelo en Enschede. Er worden snelbussen ingezet. De Batacommissie adviseert deelnemers om met eigen vervoer naar de campus te komen.

News

Derek Jan Fikkers gaat op rondreis met een academisch tintje

Een half jaar rondreizen in een camper. Samen met je gezin, op onbetaald verlof. Derek Jan Fikkers, directeur Strategie & Beleid op de UT, grijpt dat avontuur met beide handen aan. Hij vertrekt over een paar dagen - op 1 mei - en gaat voor U-Today een blog bijhouden over zijn reis, die een academisch tintje krijgt.

News

Studenten balen van harde lockdown in Shanghai

Hier konden we Koningsdag vieren alsof er nooit corona is geweest, maar in enkele Chinese steden zijn er weer wekenlange lockdowns. Studenten komen ertegen in opstand, melden verschillende media.

News

Harvard wil slavernijverleden onder ogen zien

De Amerikaanse universiteit Harvard stopt 100 miljoen dollar, zo’n 94 miljoen euro, in een fonds voor het slavernijverleden. Het geld wordt bijvoorbeeld besteed aan onderwijs en onderzoek.

News
Boek over UT-alumnus en Twentse multimiljonair Gerard Sanderink

‘Tot vier jaar geleden kon de UT waanzinnig trots op Sanderink zijn’

Onderzoeksjournalist Angelique Kunst (59) schreef een opzienbarend boek over UT-alumnus en multimiljonair Gerard Sanderink. In ‘Er is hier maar één de baas’, dat vandaag verschijnt, komt de universiteit regelmatig voorbij: van de Sanderink-beurzen tot spin-off Medimate. Het waren ‘fantastische vooruitzichten’ voor de UT, maar in 2019 bekoelt de liefde abrupt.

  • EN
  • NL
News

Amnesty sprokkelt handtekeningen voor manifest tegen seksueel geweld

Het loopt geen storm voor het manifest van Amnesty om grensoverschrijdend gedrag op de campus tegen te gaan: in bijna een jaar tijd zetten 10 van de 42 benaderde universiteiten en hogescholen hun handtekening. De UT zegt nog van plan te zijn het manifest te ondertekenen.

  • EN
  • NL
News

Amnesty gathers signatures for manifesto against sexual violence

There has been little enthusiasm so far for Amnesty’s manifesto on combatting inappropriate behaviour on campus: after almost a year, only 10 of the 42 higher education institutions approached have appended their signature. The UT says it’s planning to sign the manifesto.

News

‘Sometimes you have to take a stance as a scientist’

With the new 'Perspectives' series, the UT wants to discuss a variety of current affairs. UT scientists Femke Nijboer and David Fernandez Rivas kicked off the first episode today in the DesignLab. They discussed how scientists can engage in public debate.

News

Opnieuw geen ERC Advanced Grant voor UT

De Europese onderzoeksraad ERC heeft 27 advanced grants van maximaal 2,5 miljoen euro toegekend aan onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen. Daarmee kunnen ze de komende vijf jaar aan baanbrekend onderzoek werken. Voor het derde jaar op rij gaat er geen Advanced Grant naar een UT’er.

  • EN
  • NL
News

‘Grensoverschrijdend gedrag is zo divers, dat een uniforme aanpak niet bestaat’

Ook op de UT zijn mensen slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Een deel van de gemeenschap weet bovendien niet waar dat te melden, blijkt uit onderzoek van U-Today. Hoe is dat mogelijk? Drie UT-betrokkenen uit de hulpstructuur geven antwoord.

  • EN
  • NL
News

‘Transgressive behaviour is so wide-ranging that there is no uniform approach’

Transgressive behaviour is a problem that also occurs at the UT. Moreover, part of the community does not know where to report it, research by U-Today has shown. How is that possible? Three UT staff members involved in the university support structure answer this question.

News

Drie masterdiploma’s in één keer, met een 8,5 als eindcijfer

UT-student Tjeerd Jan Heeringa verdedigde maandagmiddag succesvol zijn scriptie. Zoiets lukt menig masterstudent, maar Heeringa rondde maar liefst drie masteropleidingen tegelijkertijd af: Applied Mathematics, Systems and Control en Computer Science. ‘Je moet heel efficiënt je tijd indelen. Én het leuk vinden, natuurlijk.’

News

Studenten naar De Dam voor hogere basisbeurs

De nieuwe basisbeurs is niet genoeg om de hoge studiekosten, huurprijzen en energierekening te betalen, stellen vakbonden LSVb en FNV Young & United. Op 11 juni gaan ze opnieuw demonstreren.

News

UT-hoogleraar loopt per ongeluk halve marathon

UT-hoogleraar Mariëlle Stoelinga dacht dat ze zondag deelnam aan de vijf kilometer op de Enschede Marathon. Het bleek uiteindelijk de halve marathon te zijn, ruim vier keer zoveel kilometers.

Read more articles