News

Heet nieuws: Nobelprijs voor ontrafelen van het tastzintuig

De Amerikaanse onderzoekers David Julius en Ardem Patapoutian krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de geneeskunde en fysiologie voor hun onderzoek naar het tastzintuig en het waarnemen van warmte.

News

Vijftigste Bata krijgt bijzonder tintje

Na twee online edities moet het er in 2022 weer van komen: een klassieke Batavierenrace met alles erop en eraan. Deze vijftigste lustrumeditie krijgt bovendien een bijzonder tintje, aldus de onlangs gevormde Batacommissie. ‘We gaan extra uitpakken.’

News

Nieuws gemist? In Memoriam Tjeerd Plomp & interview Bo Arends

Lukte het je deze week niet om al onze berichten te lezen? Wij sommen in dit overzicht het belangrijkste nieuws nog eens kort voor je op.

News

Universiteiten: groen licht voor master tot leraar basisonderwijs

Vier universiteiten mogen een masteropleiding aanbieden die opleidt tot leraar in het basisonderwijs. De kwaliteitsbewakers van de NVAO gaan goedkeuring geven, melden de universiteiten zelf.

News

Minister sust zorgen over online onderwijs

Wordt er wel genoeg fysiek lesgegeven nu dat eindelijk weer mag? Bezuinigingen mogen in elk geval geen reden zijn om online onderwijs te blijven geven, verzekert minister Van Engelshoven.

News

UT kent vier eredoctoraten toe

De UT viert dit jaar haar twaalfde lustrum en reikt tijdens de dies natalis op 26 november vier eredoctoraten uit. De onderscheidingen gaan naar IPCC-covoorzitter Debra Roberts, cybersecurity-expert Jaya Baloo, fysicus en wetenschapsbestuurder Wim van Saarloos en Prins Constantijn, het gezicht van de start-uplobby in Nederland.

News

Onderwijsinspectie: niet elke zij-instromer kan meteen voor de klas

Zij-instromende leraren in het basisonderwijs moeten beter worden geselecteerd en begeleid, vindt de onderwijsinspectie. De kwaliteit van het onderwijs komt anders in gevaar.

  • EN
  • NL
News

Groen licht voor 100 studentenwoningen aan campusboulevard

Er komen honderd nieuwe studentenwoningen aan de Boulevard op de campus. Het gaat om permanente en zelfstandige eenheden van woningcorporatie De Veste. Dankzij een onlangs verleende ontheffing kan de schop in 2022 in de grond.

  • EN
  • NL
News

100 new student houses on campus boulevard

One hundred new student houses will be built along the Boulevard on campus. It concerns permanent and independent units of De Veste housing corporation. A recently granted exemption allows for the construction to start in 2022.

News

Doorstart coalitie: komt dat miljard er dan wel?

Wetenschappers roepen het al jaren: ze willen ruim een miljard euro per jaar erbij om de werkdruk te verlagen en meer ruimte te krijgen voor vrij onderzoek. Die kans is kleiner geworden, nu de huidige coalitie een doorstart gaat maken.

News

List P-Nut vervangt Dik Schipper in Uraad

De nieuwe partij List P-Nut krijgt vanaf 1 oktober een zetel in de universiteitsraad. Dik Schipper, die namens eenmanspartij ET een zetel had, gaat na morgen met emeritaat. De vacante zetel wordt ingenomen door promovendus Anton Atanasov.

News

CHEPS toonde ‘bedenkelijk gedrag’ in evaluatie studentpromovendi

CHEPS, het UT-onderzoeksinstituut voor hogeronderwijsbeleid, ligt onder vuur. Aanleiding is een evaluatie van CHEPS naar het experiment van studentpromovendi, dat de Rijksuniversiteit Groningen probeerde te beïnvloeden. De Groningse Ukrant berichtte vandaag over de conclusie van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit.

  • EN
  • NL
News

Internationale studenten komen moeilijk aan coronatoegangsbewijs

Internationale studenten van buiten de EU verzanden in administratieve rompslomp als ze het in Nederland verplichte coronatoegangsbewijs willen bemachtigen. Bij het uitgaan moeten ze zich daarom vaak nog laten testen, ook al zijn ze gevaccineerd.

  • EN
  • NL
News

International students have difficulty getting COVID pass

International students from outside the EU get bogged down in red tape when they try to get hold of the COVID pass that is mandatory in the Netherlands. So when they go out they often have to get tested, even if they are fully vaccinated.

Read more articles