News

Jonge Akademie: ‘Houd vliegende wetenschappers vaker aan de grond’

Universiteiten moeten beter hun best doen om hun CO2-uitstoot door vliegen terug te dringen, stelt De Jonge Akademie. Trek lering uit de coronacrisis en investeer in digitale congressen en goede webcams, adviseert het genootschap in een nieuw rapport.

News

Wat wil Joe Biden met het hoger onderwijs?

Wat gaat er voor het Amerikaanse hoger onderwijs en onderzoek veranderen nu Joe Biden president van de Verenigde Staten wordt? Als het aan hem ligt, wordt studeren veel goedkoper.

News

Nieuw fonds Cottonwood helpt spin-offs UT verder

Met een derde hightech fonds van 25 miljoen euro opent - de op het Kennispark gevestigde investeerder - Cottonwood nieuwe deuren voor UT-spin-offs. Alain le Loux, UT-alumnus en general partner bij Cottonwood, vertelt over het fonds, kansen voor de UT en cultuurverschillen met de VS.

News

Studenten meer bezorgd om dierbaren dan om studievertraging

In coronatijd zijn studenten vooral bang dat ze studievertraging oplopen, stond vorige week in een enquête van Caring Universities. Maar dat ligt toch anders, melden de onderzoekers nu in een correctie op hun rapport.

News

Van Engelshoven: ‘UT loopt soms voor op ministerie’

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) bracht maandag een online werkbezoek aan de UT. Het TechMed Centre vormde het hoofdgerecht op het digitale menu dat de minister voorgeschoteld kreeg. ‘Zo’n bezoek helpt ons om een huiswerklijstje te formuleren.’

News

Studentenwelzijn onder druk in coronatijd

De coronacrisis is studenten niet in de koude kleren gaan zitten, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze voelen zich vaker eenzaam, concentreren zich slecht en maken zich grote zorgen over studievertraging.

News

Vrouwelijke wetenschappers op achterstand tijdens coronapandemie

Wetenschappers waren tijdens de coronapandemie opvallend productief, maar mannen meer dan vrouwen. Ongelijk verdeelde zorgtaken kunnen daarvan de oorzaak zijn.

News

VVD pal achter leenstelsel

Als het aan de VVD ligt, komt er geen nieuwe basisbeurs in het hoger onderwijs. In haar conceptverkiezingsprogramma pleit de partij voor het behoud van het leenstelsel.

News

PNN: ‘Laat die kwantitatieve eisen voor promovendi los’

Zijn 2,9 publicaties voldoende om te promoveren en is een proefschrift dik genoeg met 4,4 hoofdstukken? Stop met turven en kijk naar de kwaliteit, adviseert belangenvereniging Promovendi Netwerk Nederland.

News
Alumnus Mart Rozema fietste de wereld over

‘In je eentje lunchen op een piramide heeft wel wat’

De meeste UT’ers staan na hun studie allesbehalve stil. Dat geldt zeker – en wel heel letterlijk – voor industrieel ontwerpen-alumnus Mart Rozema (29), die twee jaar lang de wereld rondfietste en in 28.500 kilometer drie continenten doorkruiste. Hij deelt aanstaande dinsdagavond zijn verhaal bij een online lezing van Studium Generale.

News

O&O heeft substantieel effect op studiekeuze

Uit UT-onderzoek blijkt dat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) substantieel bijdraagt aan de keuze voor een universitaire bètatechnische studie – meer dan het reguliere bovenbouwvak Natuur, Leven en Technologie (NLT). Met name meisjes die O&O-examen doen, kiezen vaker voor een engineering-studie.

News

UT ziet ondanks corona instroom stijgen

Ondanks de coronacrisis steeg de instroom op de UT dit academisch jaar: bij de bachelors met 2 procent en de masters met 6 procent. Dat blijkt uit de laatste UT-cijfers. Wel lijkt de pandemie, vooral in de masters, bepalend te zijn voor een relatief lagere internationale instroom.

Read more articles