News

Algemene Beschouwingen: wie maakt ‘stoere keuzes’ over buitenlandse studenten?

Er komen nogal veel buitenlandse studenten naar Nederland, vinden verschillende politieke partijen. Dat zeiden ze gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

  • EN
  • NL
News

Taalbeleid en internationalisering: UT opent deur naar tweetaligheid

Nederlandstalige ‘tracks’ binnen bacheloropleidingen, meer Nederlandse taalcursussen voor internationale studenten en medewerkers en een formeel ‘parallel tweetalig’ taalbeleid. Die contouren schetste het college van bestuur richting de universiteitsraad, vooruitlopend op nieuwe wetgeving.

  • EN
  • NL
News

Language policy and internationalization: UT opens the door to bilingualism

Dutch tracks within bachelor programmes, more Dutch language courses for international students and employees and a formal ‘parallel bilingual’ language policy. In anticipation of new legislation, The Executive Board outlined these contours to the University Council.

News

Algemene Rekenkamer: ‘Wel vrijheid van onderwijs, geen vrijheid van verantwoording’

Met scriptieprijzen, een festival en een eigen leerstoel wil de Algemene Rekenkamer de banden met de wetenschap aanhalen. Hoe kijken de rekenmeesters naar de financiering van leerstoelen?

News

BKO op de schop: minder papierwerk voor docenten

Het traject voor de BasisKwalificatie Onderwijs (BKO) ziet er sinds deze maand anders uit: deelnemende docenten hoeven er volgens de nieuwe opzet maar liefst zeventig uur minder tijd aan te besteden en werken meer in groepen.

News

Foutje: het is nóg erger met die studietoeslag van gemeenten

Er zijn nog veel meer gemeenten die verkeerde informatie verstrekken over de studietoeslag voor studenten met een beperking. In de telling van vorige week is een foutje geslopen, zegt belangenvereniging Ieder(in).

News

Uraad wil uitbreiding samenwerking VU en UT met bachelor Earth and Geo sciences

Als het aan de Uraad ligt breiden de UT en de Amsterdamse Vrije Universiteit hun ‘strategische samenwerking’ uit met een bachelor Earth and Geosciences. Het college van bestuur toonde zich woensdag tijdens de raadsvergadering voorzichtig positief.

News
Reacties op Miljoenennota

Studenten: 'We komen zo niet rond'

Studentenorganisaties zijn kritisch over de Miljoenennota, terwijl universiteiten en hogescholen allang blij zijn dat het demissionaire kabinet de extra investeringen in onderwijs en onderzoek voortzet. Al moet er volgens hen wel méér gebeuren.

News

Rente gaat oud-studenten 325 miljoen euro per jaar kosten

Oud-studenten gaan in de toekomst zo’n 325 miljoen euro per jaar aan rente op hun studieschulden betalen, verwacht het ministerie van OCW. Dat blijkt uit de Rijksbegroting van dit jaar.

News
Meet the UT’s artist in residence, Jonathan Reus

‘I don’t have to write a paper, my goal is to create provocative art experiences’

Commissioned by the Campus Art Advisory Committee, the UT has its own artist in residence, this year personified by transmedia artist and musician Jonathan Reus. He tries to incorporate art, science, music and even graduation projects of UT students in his work. ‘This is definitely not your everyday art residency.’

News

Troonrede: gelijke kansen beginnen bij goed onderwijs

In zijn elfde Troonrede stipte koning Willem-Alexander ook onderwijs en onderzoek aan. ‘De herinvoering van de basisbeurs is een feit’, was een van zijn constateringen.

News

Nuance: blijven er echt zoveel buitenlandse studenten hier werken?

Eén op de drie buitenlandse studenten blijft hier na diplomering werken, meldde statistiekbureau CBS. Maar het ligt iets genuanceerder: het geldt alleen voor de masterstudenten van de universiteiten.

News

Wetenschappers: hef eerlijke belasting op fossiele energie

Twintig klimaatwetenschappers en economen van acht Nederlandse universiteiten roepen de politiek op om een einde te maken aan de belastingvoordelen voor grootverbruikers van fossiele brandstoffen.

Read more articles