RTL wijst vooral naar de Universiteit Utrecht, die weinig inzicht wil geven in de reizen van de bestuurders en ook in het jaarverslag spaarzaam is met informatie. Bijna een half miljoen euro besteedt de universiteit aan ritjes van bestuurders in twee dienstauto’s met chauffeur. Ook worden er hoge taxikosten gedeclareerd.
Businessclass
Maar ook bij andere universiteiten vindt de onderzoeksredactie opvallende uitgaven. De TU Delft, waar het bestuur enkele jaren geleden al een affaire met declaraties moest doorstaan, betaalt vliegtuigreizen in de businessclass en heeft twee diensauto’s met chauffeur die 180 duizend euro per jaar kosten.
Bij andere universiteiten wordt eveneens businessclass gevlogen. Verder betaalt de Radboud Universiteit Nijmegen verkeersboetes voor de chauffeur van een bestuurder. Ook werd er bijna drieduizend euro uitgegeven aan één bureaustoel.
Twente
Bij de universiteiten van Tilburg, Eindhoven, Maastricht en Twente, zijn volgens RTL Nieuws geen opvallende declaraties.
De Landelijke Studenten Vakbond vindt dat “de enorme uitgaven aan luxe in schril contrast staan tot de schulden die studenten vanaf komend jaar opbouwen dankzij het leenstelsel”. Voorzitter Tom Hoven wil dat de Onderwijsinspectie een onderzoek instelt, voor de zekerheid ook bij hogescholen.
Verder noemt hij het opvallend dat veel van de onderwijsbestuurders die zeer grote bedragen hebben gedeclareerd, vorige week nog pleitten voor meer vertrouwen: ze willen zelf de kwaliteit van hun onderwijs toetsen zonder directe tussenkomst van een onafhankelijke organisatie. Na dit nieuws kan daar geen sprake meer van zijn, vindt de LSVb.