UT, Saxion en ROC willen vluchtelingen opleiden

| Rense Kuipers

De UT gaat samenwerken met Saxion en het ROC om ‘vluchtelingen zo goed mogelijk te accommoderen’. Dat zegt collegevoorzitter Victor van der Chijs, die de vluchtelingenstroom niet als een probleem, maar vooral als een kans ziet.

‘We zijn een universiteit die midden in die maatschappij staat. In die functie moeten we kijken wat we kunnen doen’, zegt Van der Chijs, die vorige week en vrijdag het gesprek hierover aanging met Saxion en ROC, waarna ze het issue hebben ‘omarmd’.

Actief aanbod

Wat dat concreet inhoudt? ‘Op het moment dat de eerste vluchteling zich meldt, zorgen wij ervoor dat wij ze een actief aanbod doen.’ Daarmee doelt hij voornamelijk op de scholing van vluchtelingen, maar de UT kijkt ook of er onderzoekers tussen de vluchtelingenstroom zitten.

Het zal wel improviseren worden, geeft Van der Chijs toe. ‘Je weet niet wat op je afkomt, wat het niveau van een mogelijke student is, hoe goed iemand Engels spreekt, of iemand documenten bij zich heeft, of we cursussen moeten aanbieden… Daar proberen we onze weg zo goed mogelijk in te vinden.’

Extended buddy systeem

Van der Chijs noemt het ‘geweldig dat zoveel mensen op de UT begaan zijn’ met dit onderwerp. ‘De Student Union wil een extended buddy systeem op zetten, om vluchteling-studenten intensief te begeleiden.’

Ook medewerkers willen helpen, zegt Van der Chijs, door een deel van hun vakantiedagen op te geven in ruil voor financiële steun aan vluchtelingen. Daar zitten volgens hem wel fiscale haken en ogen aan, ‘maar we gaan kijken of we die mogelijkheid kunnen bieden.’ Daarnaast wordt voor ideeën van studenten en medewerkers op korte termijn een online platform opgezet.

Omvang

Over de omvang van de vluchtelingenstroom die mogelijk naar de UT komt, heeft Van der Chijs nog geen idee. Dat is volgens hem grotendeels afhankelijk van de afspraken die met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gemaakt worden.

‘De raderen van de overheid draaien langzaam’, ziet Van der Chijs in. ‘Eerst is het zaak om vluchtelingen aan onderdak, eten en drinken te helpen. Daarna kijken ze verder.’ Op die volgende stap wil de UT direct inspelen. ‘Het is onze verantwoordelijkheid om de mensen in het systeem op te nemen.’

Hoopvolle toekomst

Coördinator vanuit de UT is Erna Leurink, directeur bedrijfsvoering bij faculteit ITC. ‘Zij heeft de ervaring en expertise op dit gebied, ook als je kijkt naar haar functie in het verleden als bestuurslid van Stichting Vluchtelingenwerk Enschede. Dat maakt haar voor ons een zeer betrokken en deskundige schakel’, aldus Van der Chijs. Ook Ton Mouthaan gaat hierin een rol spelen.

‘Het past bij ons als ondernemende organisatie – zeker in internationale context – om dit onderwerp direct op te pakken’, besluit Van der Chijs. ‘De volgende stap is vluchtelingen opleiden om ze een hoopvolle toekomst te geven. De infrastructuur van technische opleidingen en de behoefte in de regio zorgt dat zij hier een goede kans op hebben.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.