Van Wijk voerde haar onderzoek uit bij de vakgroep Health Technology and Services Research (onderzoeksinstituut MIRA). Ze stelde de vraag of helmtherapie wel effectief is, aangezien de dure therapie vaak wordt voorgeschreven door medici. De doeltreffendheid ervan is echter nooit bewezen.
Tot het onderzoek van Van Wijk, dat het nut van de therapie tegensprak. Ze concludeerde dat de natuurlijke groei van de schedel de vorm van het hoofd verbetert naarmate het kind ouder wordt. Volgens Van Wijk heeft helmtherapie daarin geen duidelijk toegevoegde waarde en zou ontmoedigd moeten worden.
Intense discussies
Volgens de jury is Van Wijks bevinding wetenschappelijk gezien een ‘zienswijzeverschuiving’, die geleid heeft tot ‘intense discussies tussen Van Wijk en voorstanders van de oude zienswijze’.
Verder noemt de jury Van Wijks proefschrift ‘een uitstekend voorbeeld van de wetenschappelijke impact van onderzoek’, dat de beslissingen van ouders, beleidsbepalers, verzekeringsmaatschappijen en medische professionals kan beïnvloeden.
Tegen de stroming in
Van Wijk zelf is blij verrast met de prijs. ‘Door de aandacht die mijn proefschrift heeft gehad, wist ik dat mijn onderzoek een maatschappelijke impact heeft, maar ik vind het bijzonder dat dit nu ook op deze manier gewaardeerd wordt.’
‘De resultaten van mijn onderzoek gingen tegen de stroom in’, erkent Van Wijk. ‘Maar ik ben deze wel blijven verdedigen. Ook toen ik bijvoorbeeld op een congres in de Verenigde Staten stuitte op kritiek van helmbehandelaars. Mogelijk zijn hier ook commerciële belangen die meespelen.’
Van Wijk wil het prijzengeld gebruiken om de boodschap van haar onderzoek verder naar buiten te krijgen. Het geld geeft haar daarvoor ‘wat meer ruimte’. Verder richt ze zich in haar huidige werk bij onderzoeksinstituut MIRA op het verbinden van partijen binnen het onderzoeksveld, de medische wereld en het bedrijfsleven. ‘De betrokkenheid van meerdere stakeholders is ook essentieel geweest bij de opzet en uitvoering van mijn promotieonderzoek.’
De Overijssel PhD-award is een prijs voor het beste UT-proefschrift en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de dies van de UT.