‘Er hoeft geen wonder meer te gebeuren om alles voor de start van de Kick-In af te hebben’, zegt coördinator sportaccommodatie Jeroen Gröniger trots. ‘Voor een verbouwing van deze schaal staat normaal gesproken drie maanden. Het lijkt nu te gaan lukken in zes weken.’
Schouders eronder
‘Een aantal mensen heeft hier enorm hard voor gewerkt’, wijst Gröniger onder andere op medewerkers van het Facilitair Bedrijf – in het bijzonder terreinmanager André de Brouwer. Maar ook medewerkers van het sportcentrum, de kantine en studenten. ‘Dat we samen deze zomer de schouders eronder hebben gezet, daar kan ik nog het meest van genieten’, aldus Gröniger.
Een kijkje in de keuken. Te beginnen bij de centrale hal, die nauwelijks meer lijkt op de oude. Wit en limoengroen voeren nu de boventoon. ‘Het lijkt minder studentikoos, wat sterieler’, zegt hoofd sport Sanne Kleinenberg. ‘Maar studenten die al een kijkje hebben genomen vinden het er strakker, frisser en uitnodigender uitzien.’
Balie als centraal punt
Opvallend is een grote balie, die nu bijna de gehele rechterkant van de centrale hal inneemt. Noodzakelijk, vonden de sportcentrummedewerkers en projectmanager Robbert Horstman (Facilitair Bedrijf). Laatstgenoemde: ‘De balie moet fungeren als één centraal punt. Niet alleen in de dagelijkse gang van zaken met twee vaste werkplekken, maar ook bij grote evenementen als de Bata en de Open Dagen, waar je geen extra balie meer voor in elkaar hoeft te zetten. Zo creëer je rust en overzicht.’
Terwijl de medewerkers nu nog een sportzaal gebruiken als kantoorruimte, worden achter de balie voor hen kantoorruimtes ingericht – ‘Om een duidelijke scheiding te maken tussen front- en backoffice’, aldus Kleinenberg, die weet te melden dat de health checks voor UT-medewerkers binnenkort ook in het sportcentrum plaats kunnen vinden. Daar zijn twee ruimtes voor gecreëerd; achter de plek waar eerst de balie stond, maar nu is omgetoverd tot personeels- en bhv-ruimte.
‘Modern en behaaglijk’
Ook de kantine ondergaat een make-over en sluit qua ontwerp redelijk aan op de centrale hal. Een bewuste keuze, zegt Horstman. ‘Het originele idee was om de kantine meer in de stijl van een bruincafé te krijgen. Daar zijn we vanaf gestapt, in overleg met de verenigingen en de architect. De bedoeling is dat nu de harde grens tussen kantine en hal is weggehaald. We hebben gekozen voor een combinatie tussen modern en behaaglijk.’
Zo is de bar vernieuwd – met daarin ledverlichting, die ingesteld kan worden in de kleuren van de UT-sportvereniging die kantinedienst draait. Over verlichting gesproken, die is in sporthal 1 ook aangepakt.
Dat het project groter uitpakt dan in eerste instantie bedacht, heeft er volgens Gröniger en Horstman voor gezorgd dat zowel de verwachte aanloopperiode als het beschikbaar gestelde budget verdubbeld moest worden. ‘Samen met verenigingen, de Stichting Kantine en de Student Union hebben we de laatste beetjes bij elkaar kunnen krijgen. Dankzij de welwillendheid van alle betrokkenen kunnen we dit neerzetten.’
Kunstgras
Ook buiten oogt het groener dan voorheen. De nieuwe kunstgrasmat voor de voetballers van VV Drienerlo ligt erin, maar is nog niet speelklaar. Gröniger: ‘Iedere laag moet afzonderlijk gekeurd worden. Donderdag is de laatste keuring. Het veld is normaal gesproken op tijd klaar voor de sportdag tijdens de Kick-In, op vrijdag.’
Gröniger en Kleinenberg zeggen dat de kunstgrasmat voldoet aan de laatste eisen van wereldvoetbalbond FIFA. Daarnaast is het volgens hen de bedoeling dat UT-spin-off SciSports vanaf december hun BallJames-systeem gaat installeren, bedoeld om wedstrijden te analyseren.
Groener
Het honk/softbalveld oogt minder af dan het voetbalveld, maar moet volgens Gröniger ook gewoon uiterlijk eind volgende week klaar zijn. De verlichting is in ieder geval geïnstalleerd, zodat ook ’s avonds gespeeld kan worden. Niet alleen door de honk- en softballers, maar ook door de korfballers van Vakgericht. In het binnenveld komt namelijk ook een korfbalveld.
De officiële opening van het gerenoveerde sportcentrum is op 29 september, voorafgaand aan de Gezonde Week op de UT. Gröniger kijkt nog eens trots om zich heen. ‘Bij de buren is het gras altijd groener? Nu niet meer.’ Maar eerst de laatste loodjes nog.