Net een biertje goedkoper

| Marc Hulsebosch

Studenten die maar één sport beoefenen zullen goedkoper uit zijn na invoering van de CampusCard, jubelde de SU onlangs. Je kunt er net een biertje van halen. Wederom gaat de kaasschaaf over het sport- en cultuuraanbod, en wederom staat de Union centraal: er komt een bedrag boven op een verenigingslidmaatschap dat aan de SU betaald wordt en dat zij dan weer verdeelt over de verenigingen. Dit model zorgt voor transparantie, noch eerlijkheid, noch solidariteit.

Marc Hulsebosch is student Business Information Technology en heeft in de eerste helft van 2013 in de Universiteitsraad gezeten. Vanaf oktober 2013 heeft hij een column in UT Nieuws Magazine.

Geen transparantie omdat onduidelijk is waar het geld heengaat: direct naar de vereniging waarvoor je het betaalt (dus verkapte contributie)? Eindigt het in een ingewikkeld verdeelmodel waarvan de UT en SU al vaak hebben aangetoond het niet efficiënt te kunnen inrichten en uitvoeren?

Het is niet eerlijker: een vereniging als Slagvaardig heeft minder kosten dan bijvoorbeeld Euros Zeilen, en voor beiden betaalde ik dan ook een passend bedrag aan contributie. Een gedwongen verhoging van €22,50 maakt dat verschil relatief kleiner, iets dat goedkope verenigingen niet aanspoort tot efficiëntie en een lage contributie.

Geen transparantie, eerlijkheid, efficiëntie en daarmee marktdenken dus. Solidariteit misschien? We kunnen iedereen vragen meer te betalen om verenigingen die onze campus uniek maken te ondersteunen. Ik denk dat daarvoor de inkomsten te hoog ingeschat worden, maar ik zie graag een financiële analyse die het tegendeel bewijst. Voor een aantal verenigingen is het hoe dan ook te laat: ze zijn hun subsidie al kwijt. Dat belet de UT overigens niet om een vliegtuig en kart te tonen aan de aanstormende eerstejaars in een blatant vertoon van hypocrisie.

Op de lange termijn moet de UT een fundamentele beslissing maken in plaats van aan te modderen:

De UT kan ervoor kiezen een basale infrastructuur aan te bieden waarop verenigingen veel meer tegen kostprijs hun eigen activiteiten kunnen organiseren met zo min mogelijk inventaris en vastgoed in UT-beheer. Mogelijk gevolg: een verschraling in sport- en cultuuraanbod, die de UT dan moet accepteren als gevolg van de besparing. Daarbij zit inbegrepen dat je scholieren niet meer kunt lokken met vliegtuigen, karts en degens.

Anders kan de UT ervoor kiezen het brede aanbod te handhaven. Dan zal er geld bij moeten, en dat moet dan onderkend worden. Het onderhouden en subsidiëren van een verlieslijdend geheel van sportcomplex met bijbehorende verenigingen kost geld. Vergeleken met de verspillingen en inefficiënties die elders op de UT aan de orde van de dag zijn, is dat tenminste geld waar iets toonbaars voor terugkomt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.