De afgelopen weken is er eigenlijk niet om dé olifant in de kamer (of eigenlijk wereld) heen te komen: het coronavirus. Het lijkt een kwestie van tijd tot het op de UT opduikt, met de nodige bijbehorende zorgen. Een eventuele sluiting van universiteiten zoals in andere landen is niet uitgesloten. Maar is deze ontstane paniek wel nodig?
Het woord paniek kan wat overdreven overkomen, maar de huidige situatie komt verdacht dicht in de buurt. Beurzen die worden stilgelegd om te voorkomen dat de handel helemaal instort, restaurants waarin je minstens een meter van elkaar af moet zitten en een gehele provincie thuis laten werken. Het zijn slechts enkele voorbeelden van maatregelen om verspreiding van het virus binnen de perken te houden. Vooral die eerste is flink balen nu ik net van plan was om flink te investeren in bedrijven die mondkapjes produceren.
Je moet tegenwoordig journalistiek talent hebben om feiten en fabels uit elkaar te houden. Updates volgen elkaar in rap tempo op en dat is voor sommigen best lastig. Zelfs onze eigen minister-president vergat dit even toen hij de hand schudde van iemand, slechts luttele minuten nadat hij dat zelf had afgeraden.
Tijdens het schrijven van deze column werd duidelijk dat de handenschudden-maatregel nu ook van kracht is op de UT. Persoonlijk stel ik voor om een ‘boks’ of tactische schouderduw als nieuwe begroeting in te voeren. Vooral laatstgenoemde zou echt wel eens een hit kunnen worden, mits koffiekopjes eerst een veilig onderkomen krijgen.
De eerder gestelde vraag blijft van toepassing; is dit allemaal echt nodig? Ik begrijp dat het tegengaan van verspreidingen de grootste prioriteit heeft. Maar het tellen van het aantal besmettingen leidt in mijn ogen alleen maar tot grotere angst, die niet per se nodig is. Het virus lijkt immers in zeer grote mate op het normale influenza (griep) virus dat iedereen wel eens gehad heeft.
Gelukkig hoor ik op straat, en op de uni, vooral een kenmerkende Twentse nuchterheid. Niet teveel zorgen maken over wat er kan gebeuren. En dat is in mijn ogen toch de beste manier om ermee om te gaan. Uiteraard probeer je besmettingen te vermijden en is het verstandig om thuis te blijven als je ziek bent. Maar door blinde paniek is ook nooit een epidemie voorkomen.