Pechvogels

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Terwijl ik rustig mijn avond spendeer met niet kunnen kiezen wat ik wil kijken, word ik opgeschrikt door mijn telefoon. Gezien mijn haast verslaafde gebruik van sociale media is een melding meer of minder niets nieuws onder de zon. Toch doet deze een lading alarmbellen rinkelen die niet vaak voorkwamen. De laatste keer dat ik zo’n voorgevoel had was midden in de nacht, zo rond 9 november, vier jaar geleden. Vlak daarna las ik de uitslag van de presidentsverkiezingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan alvorens weer in slaap te vallen. ’s Ochtends vroeg ik me af wat voor een rare droom me had gekweld, totdat ik met mijn neus nogmaals op de feiten werd gedrukt.

Deze week werd bekend dat de meestbesproken man op aarde (ga ik even van uit) slechts een schamele 750 dollar aan inkomstenbelasting betaalde. Aangezien dit in allerlei media al uitgebreid werd behandeld, ga ik er verder geen woorden aan vuil maken. Een andere fiscale kwestie treft ons studenten namelijk net iets directer: het leenstelsel.

Als student van de lichting die in 2015 begon met studeren val ik samen met de volledige looptijd van het leenstelsel. Het doel daarvan? Meer geld naar verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, waar de studenten weer van profiteren. Een nobel streven, maar zoals wel vaker met woorden uit Den Haag dienen ze met een flinke schep zout genomen te worden.

Een aantal weken geleden werd bekend dat een deel van de hogescholen en universiteiten nog steeds geen goed plan had voor de besteding van dit geld. Anderen besloten het deels uit te geven aan meer duurzame broodjes in kantines. Gelukkig maakte de UT grotendeels uitstekende beslissingen op het gebied van meer docenten die beter opgeleid worden, meer aandacht voor studentassistenten en het verbeteren van de werkplekken op de campus. Ook schijnt het reserveren hiervan gemakkelijker te worden. Voor eenieder die de hel van het reserveren van een kamer via Web Room Booking nog vers in het geheugen heeft, de verlossing is dus nabij.

Het spijtige aan dit hele verhaal is dat het overgrote deel van die mooie plannen nog opgezet moet worden. De studenten die tot nu toe financieel het meest bijdroegen ervaren dus het minste voordeel, al helemaal omdat zij in hun eerste jaar nog wel gewoon het volle collegegeld moesten betalen. Dubbel de lasten, niet de lusten.

Soms zitten dingen nu eenmaal tegen in het leven. Je kan maar net pech of geluk hebben met in welk jaar je begint te studeren en, zeker nu, met wie je tegenkomt. De melding die ik kreeg kwam namelijk van de corona-app, met lichte paniek tot gevolg.

‘Dit is een wekelijkse herinnering dat u meldingen kunt ontvangen.’

Zucht.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.