Dit is deel één van een tweeluik over studenten en hun omgang met twee verleidelijke vloeistoffen, over inname, verbranding en uitstoot. Aanleiding is dat zich kort na elkaar twee onderwerpen aandienden waarvan ik vind dat ze getuigen van een zekere toondoofheid bij studenten. Als ik ‘studenten’ zeg, dan bedoel ik niet alle studenten. Maar het gaat hier wel over activiteiten in de mainstream van de Twentse studentenwereld, met betrokkenheid van onze universiteit, en niet over duistere bezigheden achter de gesloten deuren van dubieuze dispuutshuizen.
Overigens mogelijk ten overvloede: net zoals al mijn andere stukjes schrijf ik dit op persoonlijke titel. Get on with it!, denkt u onderhand? Nou, daar gaat ’ie, om te beginnen over bier.
Tussen aangeschoten en dronken
Recent heeft op onze campus weer de Elfbierentocht plaats gevonden. Zonder het fotoverslag van U-Today had ik niet geweten wat op 1 juni laat in de middag toch die opgewonden drukte op de campus was. Het is sinds 2014 een jaarlijkse traditie, in 2020 en 2021 wreed onderbroken door Covid. De Elfbierentocht is een activiteit van een aantal studieverenigingen die op onze campus een eigen drinklokaal hebben. De deelnemer kan in ieder van de vijf drinklokalen twee bier naar binnen werken, en in de Vestingbar nog één. Een volle stempelkaart levert een medaille op. Elf bier, tussen 16.00 en 19.30 uur, dat is dus gemiddeld één per 19 minuten. En dat voor slechts 12 euro.
Zoals de Elfstedentocht extreem schaatsen is, is de Elfbierentocht een mooie manier om een grote groep studenten kennis te laten maken met extreem drinken, en wel de subdiscipline binge drinking. Het Trimbos-instituut definieert binge drinken als het drinken van veel alcohol in korte tijd, en wel zoveel dat het leidt tot een alcoholpromillage hoger dan 0.8. Volgens de promillagecalculator van het Trimbos-instituut zou ik, man met een gewicht van 78 kg en 1.82m lang, na het drinken van 11 standaardbiertjes in 3.5 uur, een alcoholpromillage van 1.33 hebben. Het Trimbos-instituut noemt me dan aangeschoten. Was ik een vrouw geweest van 60 kg en een lengte van 1.60m, dan was ik op 2.5 promille uitgekomen: dan was ik dronken geweest. Met deze promillages is het domein van binge drinken dus door honderden studenten ruimschoots betreden.
Bezopen
Ik vind het vrij bezopen dat dit op onze campus georganiseerd wordt. Dit is geen activiteit waarbij ook nog wat gedronken wordt. Het doel is weliswaar om studenten kennis te laten maken met de drinklokalen van de studieverenigingen, maar kern van de zaak is het drinken van veel bier in een korte tijd. Dit evenement is niet uitnodigend voor geheelonthouders en matige drinkers.
Helemaal vreemd is dat het studieverenigingen zijn die dit organiseren. Er zijn grote zorgen over de mentale gezondheid van studenten en overmatig alcoholgebruik. Na een alarmerend nationaal onderzoek in 2021 doet onze universiteit momenteel mee aan een nieuw onderzoek naar het welzijn van studenten, en de rol van alcohol. Ik weet dat studieverenigingen serieuze aandacht hebben voor dit onderwerp. Alleen daarom al kan ik er met mijn nuchtere verstand niet bij dat je zo’n in drank gemarineerd evenement organiseert. Hoe geloofwaardig ben je dan in je aandacht voor studentenwelzijn?
It ken net
Tenslotte: de Elfbierentocht lijkt me in strijd met beleid van de Universiteit Twente voor verantwoord alcoholgebruik, waaraan de studieverenigingen zich met hun alcoholconvenant gebonden hebben. Daarin staat bijvoorbeeld, in mijn eigen woorden: vermijd drinkspelletjes, en geef geen kwantumkorting. Die Elfbierentocht is één groot drinkspel met een elfbierenarrangement voor een habbekrats.
De Elfbierentocht, it ken net, wat mij betreft. Van de onwaarschijnlijk geworden Elfstedentocht op de schaats zijn allerlei vorstvrije varianten bedacht die passen bij het huidige klimaat. Dus studieverenigingen, wees creatief, toon lef en bewijs dat je ook een feestje kan vieren zonder bier, en vervang die Elfbierentocht door een niet-alcoholische variant.
Wiendelt Steenbergen
Hoogleraar Biomedical Photonic Imaging