Imagoverbetering

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag, over instroomcijfers en imagoverbetering.

Photo by: RIKKERT HARINK

Gisteren hield de studievereniging waarvan ik lid ben voor de verse bonenkoffie een grote schoonmaak van hun koffieapparaat. Moedeloos slofte ik door naar m’n eigenlijke vereniging, waar twee 20-literboilers aan lauwe koffie op mij wachtten. Ik wist dat mijn productiviteit zou leiden onder deze bak ellende en besteedde mijn dag aan naar buiten kijken. De hele dag sjokten groepen scholieren voorbij, het zwaartepunt in hun knieholtes door de afzakkende, bomvolle tassen. Waarvoor je een rugtas nodig hebt op een regionale WO-dag is mij een groot mysterie.

De karavaan van in totaal duizend scholieren kabbelde voort. Aan de houding en uitstraling van deze hordes vierdeklassers kun je vaak al zien of ze de UT een beetje zien zitten. Ik moet zeggen dat het tegenviel. Dat is jammer, want het is toch de regio waar de UT het van moet hebben. In mijn huis met 13 mannen woonden op gegeven moment alleen maar kearls uit Overijssel. Ja, en één iemand uit Utrecht. Die wilde eigenlijk naar Groningen, maar de e-mails van de RUG kwamen in zijn spambox en zo bleef Enschede als enige optie over.

Als ik uitga in andere steden, krijg ik vaak de - soms bijna argwanende - vraag waarom ik in Enschede studeer. Ik ken dan ook studenten die, als ze zich voorstellen, er voor het gemak bij zeggen dat ze in Utrecht studeren. Gelukkig is de UT bezig met imagoverbetering. Met onder andere een podcast moeten we wat meer opvallen in de randstad.

Door het inkopen van 300 reclamespotjes zal er vast interesse zijn gewekt, maar er valt voor dat geld niet heel veel te luisteren. Er staan sinds 20 december maar liefst twee afleveringen online die – op het lichte accent van de host na – weinig specifiek met de UT van doen hebben. De podcast richt zich, zoals de naam ‘Help! Mijn kind gaat studeren’ doet vermoeden, op ouders. De beleveniswereld van een scholier is natuurlijk (hopelijk?) van groter belang voor een studiekeuze.

Het is echter een illusie te denken dat scholieren voor een studie kiezen en niet (deels) voor een stad. Door populaire socialemediakanalen als studentenkak hebben ze sneller en beter beeld van het studentenleven door de vaak hilarische losbandigheid die hierop verschijnt. Als je dat ziet zitten, verdwijnt Enschede snel uit het vizier. Afgelopen week was er wel een video te zien van de sociëteitsdeur van Audentis die werd ondergepist, dus die kan de PR-afdeling van de UT in haar zak steken.

Hopelijk komen de podcastafleveringen over het studentenleven binnenkort nog online, wanneer de scholieren hun keuze moeten maken. Ik vrees dat er geen beweging komt in de instroomcijfers.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.