Steden waarvan de primaire economie ooit klapte, worden vaak nog afgeschilderd als (kans)arm. Enschede was ooit de op een na grootste textielstad ter wereld. Iets meer dan een eeuw geleden was Twente verantwoordelijk voor ruim twintig procent van het bruto nationaal product. Tegenwoordig neemt heel Overijssel zes procent van de toegevoegde waarde in Nederland voor haar geslonken rekening. De ineengestorte textielindustrie leidde namelijk aan één grote kwaal: ze was niet bijster High Tech Human Touch.
Tot in de jaren zestig ging het goederentransport tussen fabrieken met paard en wagen. Goed voor een emissievrije binnenstad. Tegenwoordig heeft de gemeente elektrische bakfietsen en een app bedacht, de InzamelHelden die langs de deur komen om afval op te halen. Iets wat zestig jaar geleden al de gang van zaken was. De Human Touch was destijds ook ver te zoeken. Toen textielarbeiders een loon gingen eisen om van rond te komen, was het snel gedaan met ons schone en nijvere Twente. Gelukkig maakte de regio zich hard voor de vestiging van wat tegenwoordig de UT is.
Toen in Emmen het veen afdoende afgegraven was, werd ook daar gezocht naar vervangende bedrijvigheid. Een University of Emmen is er helaas nooit gekomen, dus ik was benieuwd wat ik zaterdag zou aantreffen. De koning in ieder geval niet, ik had me royaal verslapen voor de afgesproken vroege trein. Wie ooit heeft bedacht Koningsdag na een lange Koningsnacht te plannen, heeft óf een luidere wekker, of minder te vieren dan ik na de afgelopen tentamenweek. Enfin, Emmen had haar beste beentje voorgezet en voor 2.3 miljoen euro rolde er wat moois uit de bus.
Volgend jaar heeft Enschede zevenhonderd jaar stadsrechten. In al die jaren heeft er geen Koningsdag in de huidige vorm plaatsgevonden in Enschede. Een bezoek van koning Willem III in 1862 zorgde wel voor veel vreugd, de stad hing vol met versieringen. Dat zorgde zes dagen later voor een vreugdevuur toen de hele stad afbrandde. De gemeente wil groots uitpakken met het zevenhonderdjarige jubileum. Hoe kan dat landelijker kenbaar gemaakt worden dan door het hele land te laten kijken naar Enschede op Koningsdag? Ik zeg, Majesteit, tijd voor Twente!
Hoewel, in zijn zeven eeuwen heeft Sinterklaas ook nog nooit Twente aangedaan voor de landelijke intocht. Misschien moet de gemeente, die nog geen zwembad open kan houden, voor die goedkopere optie gaan. Dan ga ik alvast een luidere wekker kopen voor volgend jaar.