Heanig an

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag over het plakken van posters en protesteren in Twente.

Photo by: RIKKERT HARINK

In navolging van bezettingen op Amerikaanse universiteiten, ging het afgelopen week flink tekeer in Amsterdam en Utrecht. Wat begon als vreedzaam protest, escaleerde tot hardhandige ontruimingen. Volgens onderwijsminister Dijkgraaf deden er ‘professionele relschoppers’ mee aan het gebeuren. Door welke partij deze vakmensen zijn ingezet en betaald, Joost mag het weten. Israël was namelijk naast het kapot bombarderen van een land, tamelijk druk met het omkopen van de organisatie van het Eurovisie Songfestival.

Behalve door de inzet van politiehonden was er nog een gebeten hond. ‘Onze’ oud-UT-coryfee annex uithangbord Peter-Paul Verbeek, tegenwoordig rector magnificus van de UvA, moest in Nieuwsuur toegeven dat hij onderhandelt met studenten waarvan het gezicht bedekt is. Zou hij met nostalgie terugdenken aan het normaliter rustige Twente?

Ook hier zijn er bewegingen die zich inzetten voor de vreedzame zaak. Voorlopig doen ze dat nog op z’n Twents: heanig an. De ophef centreert zich momenteel om het kat-en-muisspel tussen posterplakkers en posterschrappers. Het zijn nobele posters, weinig aanstootgevends aan te bekennen. Toch blijken ze in te druisen tegen de huisregels van de UT. In die huisregels is echter niks te vinden over de toegestane vormen of inhoud van protest. De linkjes naar een catalogus, richtlijnen en procedures zijn keurig blauw gemaakt en onderstreept. Het toevoegen van de daadwerkelijke links staat nog op een vergeten takenlijstje ergens. Verdere informatie over de inhoud van posters is ook niet te vinden, wel dat schoonmaakkosten verhaald kunnen worden op de plakker. Om dat te voorkomen, kan het dus tóch handig zijn je gezicht te bedekken. Dat mag dan alleen óók al niet op de UT, helaas.

Als het plakken van posters en het opstellen van een open brief niet werkt, wordt het tijd voor het nóg zwaardere geschut. Wat dat inhoudt, wil de groep nog niet zeggen. Als ze denken over een bezetting van universiteitsgebouwen, hoeven ze niet eens naar Amerika of Amsterdam te kijken voor inspiratie. Tussen 1970 en 1996 zijn er heuse bezettingen geweest van de Spiegel! Meestal helaas ook zonder succes, net als dat er in Amsterdam en Utrecht voorlopig weinig concreets afgesproken is. Maar, wat valt er eigenlijk te halen in Enschede? Ik hoop dat de verwachte open brief van de protestgroep inzage biedt in de ‘nauwe banden’ die de UT zou hebben met Israëlische defensiebedrijven. Als het zo erg is als geschetst, organiseren we eind deze maand het grootste tentenprotest ter wereld! Onder de noemer Batavierenrace bezetten we dan het hele carillonveld. Niet voor niets sluit de canonpagina over de vorige bezettingen af met het onheilspellende ‘Aan de UT is het echter al jaren rustig...’ Zeg maar gerust, heanig.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.