Wat HR je niet vertelt

| Jenna Zaagsma

Jenna Zaagsma (22) is masterstudent educatie in de bètawetenschappen en biomedische technologie. Twee dagen in de week staat ze voor de klas als leraar natuurkunde, in haar vrije tijd is ze te vinden bij studentenscouting Radix en vechtsportvereniging Arashi. Ze schrijft over haar belevenissen en wat haar bezighoudt op en rondom de campus.

Het glazenwasser seizoen is net voorbij, precies op tijd voor de open dagen. De keuze om de ramen te wassen, verbaast me ieder jaar weer. Want wees eerlijk: een van de (letterlijke) hoogtepunten op de campus is ‘Boter, Kaas en Eieren’ spelen op de vieze ramen van de Horsttoren. Toch zonde dat die optie élke open dag voor alle andere gebouwen verdwijnt.

Voor mij is de open dag vooral dé kans om alvast mijn toekomstige langstudeerboete terug te verdienen. In mijn blauwe TechMed-bloesje sta ik promopraatjes te houden voor een studie die ik niet meer doe. Dit jaar trok ik aan het kortste eind en sta ik niet in de operatiekamers of op de intensive care, maar in het eHealth House. Een ruimte die het meest lijkt op een Ikea-showroom (inclusief keuken en zwembaddouchekop) waar zorginnovaties in een gesimuleerde thuisomgeving worden getest. Niet het spannendste werk, maar financieel gezien wel mijn jaarlijkse hoogtepunt.

Want studentassistenten verdien(d)en goed. Afhankelijk van je studiepunten kan je tot wel €17,92 bruto per uur verdienen, meer dan een eerstejaars promovendus. En werk je onregelmatig (kuch, op zaterdag)? Dan heb je per gewerkt uur recht op 40% extra vergoeding*.

Hoe ik dit weet? Ik heb een verloren zomervakantie besteed aan het doorspitten van de cao, toen het schimmige UT Flex werd ingeruild voor het iets minder dubieuze Student Jobs. HR vertelt het je namelijk niet. Sterker nog, ik wacht vanuit hen nog steeds op een officiële update waarom twee van mijn drie bijbanen deze zomer stopten. Een mail over de salarisverhoging en eenmalige uitkering waar ik volgens mij recht op heb, zou ook netjes zijn. Maar nee: studentassistenten worden steevast ‘vergeten’ in deze communicatie. Ja, er moet bezuinigd worden, maar dat doe je niet door de cao aan je laars te lappen of studenten zo slecht te informeren dat zij geld mislopen waar ze recht op hebben.

Dus aangezien HR het je niet vertelt, doe ik het: werk jij deze zaterdag tijdens de open dag? Of werk je wel eens na acht uur ’s avonds? Mail [email protected] en claim die extra €7 per uur. Je hebt er recht op. Hopelijk voelt HR dan binnenkort ook de plicht om studenten beter te informeren.

*Cao Nederlandse Universiteiten 3.24.2a

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.