Groots nieuws: Willem-Alexander, bij de gratie Gods Koning der Nederlanden, komt naar de enige echte campus van Nederland. Gekleed in kekke cleanroomkleding gaat hij met UT-studenten en Saxion- en ROC van Twente-scholieren in gesprek over hun ervaringen op het gebied van micro- en nanotechnologie. Er is verder geen atoompje nano-onderwijs te vinden bij het ROC, maar het staat wel zo sympathiek, een excuus-ROC’er.
Om nog wat sympathieker voor te komen, zal de UT haar opluisterdraaiboek weer tevoorschijn halen. Een week voor ontvangst signaleer je weer de oranjehesjesheren die met ijzeren vuist zorgen dat elk stalen ros aangelijnd staat. Verder wordt groenbeheerder Krinkels, net als bij het vorige Twentse koningsuitje en elke open dag, gebeld om bloembakken te plaatsen. Krinkels is sowieso al druk in de weer geweest. Vorige week stond er een heer met een onmeunig lange paal lantaarnpalen af te borstelen. Voor een universiteit met geldnood lijkt me dat wel de eerste tijd- en geldverspilling die wegbezuinigd kan worden. Maar ja, als de koning komt...
Het hoog bezoek staat dus in het teken van fotonica en de chipindustrie. Twee verschillende takken van dezelfde sport, waarvan vooral de ‘conventionele’ chipindustrie door het succes van ASML en de verder beroerde concurrentiepositie van Europa is gebombardeerd tot het paradepaardje van de Nederlandse industrie. Links en rechts wordt er met geld gesmeten om overal chipfabrieken en -opleidingen neer te zetten. Denk aan Project Beethoven, in alle haast in het leven geroepen toen ASML eventjes vermeldde dat ze Nederland misschien toch niet zo’n gaaf land vinden. Ook de EU investeert rijkelijk in haar laatste redmiddel dat moet zorgen dat China ons tenminste nog ergens voor nodig heeft.
In Twente worden de miljoenen nog warmer onthaald dan de Koning. Ank Bijleveld van Twente Board lobbyt zich een ongeluk om wat van de landelijke en Europese budgetten op het Kennispark terecht te laten komen. We hebben hier dan wel geen ASML, maar wel toeleveranciers! Zo ontzettend veel toeleveranciers.
Met al die investeringen is het te hopen dat het hightechtrucje van ASML niet snel elders wordt gekopieerd. Want als Enschede één les kan trekken uit haar economische verleden van de vorige eeuw, is het deze: je economie compleet inrichten op één industriesector is leuk, totdat die industrie door Azië wordt overgenomen en de gevolgen desastreus zijn. Het bezoek van de koning zal er echter vast en zeker aan bijdragen dat de nieuwe tak van sport, de fotonica, een volledig nieuw Enschedees exportproduct wordt. Laten we ons sympathiekste beentje voor zetten.