Een snufje ethiek, een scheutje samenwerking

| Jenna Zaagsma

Jenna Zaagsma (22) is masterstudent educatie in de bètawetenschappen en biomedische technologie. Drie dagen in de week staat ze voor de klas als leraar natuurkunde, in haar vrije tijd is ze te vinden bij studentenscouting Radix en vechtsportvereniging Arashi. Ze schrijft over haar belevenissen en wat haar bezighoudt op en rondom de campus.

Photo by: RIKKERT HARINK

De column #FreeTheExamBoard heeft de messen geslepen in de AI-discussie. Iedereen ziet de problemen, nu ‘alleen nog’ de oplossingen. Marleen Groenier, voorzitter van de assembly van alle examencommissies, riep dan ook iedereen op om ideeën te delen: ‘Schrijf een open brief, wat dan ook.’

Dus bij deze. Geen theatrale acties of geblokkeerde deuren, maar een recept om de gordiaanse AI-knoop te ontwarren:

#FreeTheExamBoard: een recept voor smaakvol toetsen

  1. Begin met een frisse basis. Leerdoelen en toetsvormen vers houden is geen luxe, maar een noodzaak. Snijd ze in overzichtelijke, hapklare stukken. Verlopen ingrediënten horen in de afvalbak.
  2. Hak de pikante mening van filosofiedocent fijn. Pas hierbij op met je ogen: te veel scherpte en je ziet niet meer helder.
  3. Snijd de technische knowhow zorgvuldig. Bureaucratische wortels? Gebruik ze als garnering, niet als hoofdingrediënt.
  4. Warm een pan op met een verhitte discussie. Zet een onhandige docent en té handige student tegenover elkaar en laat de temperatuur oplopen.
  5. Voeg een flinke scheut ethiek toe. Zodra de ethiek op temperatuur is, meng je de leerdoelen, toetsvormen en knowhow erdoorheen voor een stevige basis.  
  6. Schep drie flinke lepels samenwerking in de pan. Zonder dat smult er maar één groep.
  7. Laat de discussie doorkoken. Maar laat het niet aankoeken.
  8. Proef en kijk regelmatig. Beoordeel het van alle kanten, zet het op een ander vuur of pel een student om de diepere lagen te bekijken.  
  9. Voeg na de discussie een royale hoeveelheid daadkracht toe. Half gaar serveren is geen optie.
  10. Breng op smaak met een snufje kritisch denken. Naar wens kan ook de pittige mening van de filosofiedocent worden toegevoegd.
  11. Serveer dit gerecht mét het recept. Zo weet iedereen precies wat erin zit.

Geen kant-en-klaarmaaltijd dus. We kunnen blijven schuiven met ingrediënten, maar dan zitten we nog steeds met een lauwe prak. Tijd om de theorie om te zetten naar de praktijk. Wie kookt mee?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.