Opinion

Werkdruk te lijf: van ludiek en abstract naar banaal concreet

Wiendelt Steenbergen, hoogleraar Biomedical Photonic Imaging aan de UT, schreef al veel over werkdruk en gaat dat vanaf nu doen in een serie. Dit is zijn eerste aflevering, die volgt op een uitspraak van de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Opinion

Op de barricade

Ook wetenschappers kijken wel eens tv en heus niet alleen The Big Bang Theory. Zo bleef ik laatst hangen bij College Tour waarin Jan Terlouw door studenten werd geïnterviewd. Hij is wetenschapper, maar ook politicus en schrijver. Hij meent dat hij als schrijver de meeste impact heeft. Een les die ik in mijn oren knoopte.

Opinion

Road Rage

Niels ter Meer (23) is a fourth-year student of Mechanical Engineering. Besides his studies, he occupies himself with his obscure music and plant collections. Every other week, he writes about his thoughts on life at the university.

Opinion

'Perforators, hmm!'

Weinig mensen weten van mijn fetisj. Een fetisj die al sinds het thuiswerken onvoldoende bevredigd wordt. Omdat er meer mensen zijn zoals ik en ze zich net zo alleen en rusteloos voelen, treed ik naar buiten met mijn verhaal. Ik ben stapelgek op kantoorbenodigdheden: Bic-balpennen, grote gele post-its, kleine gekleurde post-its, ringbanden, plakband, plakbandhouders, plastic scheidingsbladen, lamineerhoezen, punaises, opbergbakjes voor visitekaartjes, markeerstiften in geel, oranje, blauw, groen en roze. Alles geeft me een high. Vooral de markeerstiften.

Opinion

Het kriebelt en het knarst

Niels ter Meer (23) is een vierdejaars student werktuigbouwkunde. Naast zijn studie houdt hij zich bezig met zijn obscure muziek- en plantencollecties. Om de week schrijft hij over zijn gedachtes over leven aan de universiteit.

Opinion

Pepermuntjes

‘Ze zijn nieuw in de stad’, wijs ik naar de studenten. Mijn kinderen willen weten waarom er zoveel groepjes jonge mensen door de stad lopen. ‘Ze vieren dat ze gaan beginnen aan een nieuw leven, dat ze gaan studeren aan de universiteit en dat ze voor het eerst van hun leven alleen wonen zonder papa en mama.’ ‘Zonder papa en mama? Hoe weten ze dan hoe laat ze naar bed moeten?’, vraagt mijn dochter. ‘Dat weten ze ook niet’, antwoord ik lachend.

Van de redactie

Thuisblijfadvies

Het commentaar van U-Today | Kom hier niet studeren zonder woning, adviseert de UT aan internationale studenten. Maar dit advies komt een week voor de introductie veel te laat. Waarom kregen studenten deze eerlijke boodschap niet maanden geleden?

Opinion

Vaccinatieplicht a.u.b.

Academisch onderwijs kan je niet vervangen met online colleges. Denken wordt niet gescherpt achter een beeldscherm. Ik wil studenten in de collegezaal, oogcontact maken, prikkelen, vragen stellen, doen laten twijfelen, zelf aan het twijfelen komen. Studenten horen elkaar te zien, met elkaar over stof te praten en over ons docenten te roddelen. Ja, ik ben blij dat de universiteit weer open kan.

Opinion

Als wetenschap als topsport is, behandel wetenschappers dan als topsporters

Een stuk van NWO-voorzitter Marcel Levi, waarin hij wetenschappelijk onderzoek vergelijkt met topsport, zorgde voor verontwaardiging. Waarom? Het is de combinatie van de boodschap en de boodschapper, en de timing, schrijft Wiendelt Steenbergen.

Opinion

Horny Hogekamp

2021. The summer of love, net als 1967. Andere spreken van slutty summer en weer anderen zelfs over de Whoring Twenties. Na de lockdown van anderhalf jaar gaat het gerucht dat we ons opmaken voor een decennium aan losbandige seks. Dit wordt een column over versoepelen, seks, een ontboezeming en zelfspot.

Opinion

Finishlijn

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus. Dit is zijn laatste column voor U-Today.

Opinion

The end

Lisa Waldera (25) is a master’s student Communication Studies from Bremen, Germany. For three years now, she’s been living on campus. Next to her study, she regularly visits the cinema and enjoys concerts of all music genres. Every other week she writes about her life at the University of Twente.

Read more articles