Opinion

Blog: Het tweede mattheuseffect

De prijzen zijn weer gevallen: zes consortia zijn blij gemaakt met een flink kapitaal vanuit het NWO-programma Zwaartekracht. Ieder consortium krijgt 18-20 miljoen euro voor baanbrekend onderzoek. Uitgebalanceerde groepen van topwetenschappers bedachten excellente programma’s, lijken die op een puike manier te gaan organiseren en hebben oog voor benutting van de opgedane kennis.

Opinion

Column: Ballen tonen

De tweede column van Femke Nijboer. Vorige week liet de UT weten het zogeheten ‘boerkaverbod’ te gaan handhaven. Femke denkt er het hare van. ‘Ik laat het in ieder geval niet gebeuren dat er ook maar één studente niet aan de UT kan studeren.’

Van de redactie

Lering trekken

Het commentaar van U-Today. Stress, depressies en angst; het gaat niet lekker met vier op de vijf UT-studenten, blijkt vandaag uit het welzijnsonderzoek. Maar die problemen zijn niet nieuw. De tijd van onderzoeken, bestuderen en wikken en wegen moet voorbij zijn op deze people first-university.

Van de redactie

Vergiftigd mes

Het commentaar van U-Today. De plagiaatkwestie en de zoektocht naar het lek richting de pers bij de Erasmus Universiteit is onverkwikkelijk. Want wanneer is er eigenlijk sprake van plagiaat, en welke afweging maakte de journalist?

Opinion

Column: De swag van Karlstad

Nobody puts baby in the corner. Dit citaat uit de film Dirty Dancing staat groot geschreven op de gevel van de bibliotheek van de Universiteit van Karlstad, en waarmee zo’n beetje wordt bedoeld: durf ruimte in te nemen, laat je niet in de hoek zetten. Het bleek om een kunstwerk te gaan van Moa and Mikaela Krestesen die het ophingen in de stad Umeå, nadat een notoire serieverkrachter daar eindelijk was opgepakt. Ze wilden met die slogan vrouwen en meisjes aansporen zich de openbare ruimte weer toe te eigenen.

Opinion

Column: Sjoemelen

Opnieuw kan een theorie over de morele inborst van onze soort door de shredder. Het was geen voorpaginanieuws, maar de Amerikaanse experimenteel filosoof Thomas Nadelhoffer wijdde er onlangs terecht een Twitterdraadje aan: de elf jaar oude sjoemeltheorie houdt geen stand. De theorie van Kathleen Voks en Jonathan Schooler verscheen in 2008 in het tijdschrift Psychological Science onder de titel: The value of believing in free will. Encouraging a belief in determinism increases cheating.

Van de redactie

Vlinderslag

Het commentaar van U-Today. De vleugelslag van een vlinder kan een tornado teweeg brengen. Wie die kracht heeft, moet daar verantwoordelijk mee omgaan. Dat geldt zeker voor een ‘ultimate people-first university’.

Opinion

Voorjaarsvakantie door de neus geboord?

De Universiteitsraad is om advies gevraagd over het verplaatsen van de collegevrije week, die eind februari samenvalt met de voorjaarsvakantie van de regio, naar het begin van het semester. De verschuiving is volgens het college nodig om de in het tweede semester instromende studenten een warm welkom te heten. De wijze waarop dit voorgenomen besluit tot stand kwam en hoe het college dit afwoog tegen het alternatief om aan het begin van het derde kwartiel een paar dagen ruimte te maken voor een korte introductie, geeft te denken.

Opinion
Science & Technology Magazine

Column: Preventing disasters ourselves

As the plane begins to pick up speed, a shower of sparks flies off the rapidly spinning wheels. A short time later, I see the blazing landing gear disappear inside the nacelle...

Van de redactie

Toeslagenkaviaar

Het commentaar van U-Today. Camelot leverde deze week 48 microappartementen op in de Hogekamp. Ook deze woningen zijn te bewonen met huurtoeslag. De belastingbetaler draait daarmee deels op voor de huisvesting van internationale studenten.

Van de redactie

Nek uitsteken

Het commentaar van U-Today. De UT zoekt net als Eindhoven vrouwelijk academisch talent, met het verschil dat Eindhoven vacatures alleen open stelt voor die doelgroep. Het is een even omstreden als doortastende beleidsbeslissing in Noord-Brabant.

Opinion

Werkdruk is niet wat je dacht. Of toch wel?

Hé, leuk, een ‘werkdruk wijzer’! De spatiefout komt niet van mij. Zou het een poging tot woordspeling zijn? De werkdrukwijzer is een strak vormgegeven waaiertje dat mij als leidinggevende in een paar minuten de problematiek van werkdruk en werkstress uitlegt, tips geeft hoe ik dit bij mijn medewerkers kan herkennen en met ze bespreken, en hoe ik hun werkplezier kan bevorderen.

Read more articles