Delftse schoonmaakrobots en wildwesttaferelen in Leiden

| Redactie

Wat speelt er zoal bij andere universiteiten en hogescholen? In de wekelijkse rubriek ‘Uit de bladen’ selecteren wij het meest opmerkelijke, opvallende en interessante nieuws bij de collega’s uit den lande.

Leiden

De universiteit Leiden publiceerde maandag een ontluisterend rapport over het decennialange schrikbewind van hoogleraar Caribische archeologie Corinne Hofman en haar partner en onderzoeker Menno Hoogland. Het rapport, zo schrijft Mare, leest door de vele aantijgingen en wildwesttaferelen als een koortsdroom en legt bloot hoe ver het wangedrag van Hofman en Hoogland reikte, zowel op de faculteit als op veldwerkreizen en wetenschappelijke bijeenkomsten.

Zo tekent de commissie op dat toiletbezoeken tijdens veldwerk ‘strak werden gereguleerd’ en dat studenten en medewerkers werden ‘blootgesteld aan gevaar’ doordat een van de beklaagden zich schuldig maakte aan ‘gevaarlijk autorijden, ook onder invloed van alcohol’. Ook maakte het duo zich schuldig aan schending van de wetenschappelijke integriteit. Zoals het ten onrechte toe-eigenen van menselijke gebitsgegevens uit een depot, waarvoor de plaatselijke autoriteiten geen toestemming verleenden.

Corinne Hofman en Menno Hoogland laten via hun advocaat aan Mare weten de openbaarmaking van het onderzoeksrapport ‘prematuur en niet gerechtvaardigd’ te vinden. Het CvB van Leiden heeft inmiddels een ontslagprocedure in gang gezet.

Groningen

In de Groningse horeca worden woensdag 90.000 viltjes verspreid met daarop prikkelende vragen van RUG-onderzoekers, meldt UKrant. De actie maakt deel uit van de lustrumviering van de Rijksuniversiteit Groningen (410-jarig bestaan) deze maand.

Op de viltjes staan vragen als ‘Zijn we nu meer gestrest dan vroeger?’, ‘Neemt AI straks mijn baan over?’ en ‘Waar moet een goed boek aan voldoen?’ Met een QR-code op de achterkant van het viltje kan het antwoord worden gevonden.

Delft

In de gebouwen van de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Mechanical Engineering en bij Pulse van de Technische Universiteit Delft kunnen studenten en medewerkers voortaan een schrobzuigrobot tegenkomen die de taak van schoonmakers verlicht. Onderzoekers die robots flexibeler in de omgang proberen te maken, houden de schoonmaakrobot nauwlettend in de gaten.

Delta interviewde schoonmaakster Ria: ‘We moeten vier zalen doen voor kwart voor negen.’ ‘Ik kan nu om zeven uur de robot de gang laten doen, en in de tussentijd doe ik zelf de zaal. Dan zijn de gangen om acht uur schoon, lang voor de studenten komen.’ Op de vraag of ze niet bang is dat de robot haar baan overneemt moet ze lachen. ‘Welnee, de robot verlicht ons werk. Die gaat mij niet vervangen.’

‘De robot heeft nu dertien kaarten’, zegt robotspecialist Jeroen Stoof van leverancier BOMA Nederland. Voor iedere nieuwe ruimte moet de robot ingewerkt worden om te weten waar kasten, muren, pilaren en andere obstakels staan. Zo ontstaan de kaarten. Op onvoorziene obstakels, zoals studenten die in de weg staan, reageert de robot voorzichtig. Eerst remt hij af en als het obstakel blijft staan, rijdt hij erlangs.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.