De UKrant meldt dat jongeren ongelukkig worden van sociale media. Dat blijkt uit onderzoek.
Psychologiestudent Chris koos daarom voor een digitale detox. Wég met Facebook, wég met Instagram en al die anderen, besloot hij op een avond. En dus logde hij in en verwijderde al zijn profielen. De volgende ochtend was zijn online bestaan compleet uitgewist.
De aanleiding? De podcast van neurowetenschapper Andrew Huberman over de negatieve impact die sociale media hebben op het brein. Huberman moedigt zijn luisteraars regelmatig aan hun sociale media gedag te zeggen. Chris stopte niet ineens. ‘Ik ben eerst een maand gestopt, bij wijze van detox’, vertelt hij. ‘Maar toen ik daarna weer inlogde, verveelde het me.’ Toen was zijn keus gemaakt. Uit het jaarlijkse rapport van onderzoeksbureau Newcom over het socialemediagebruik in Nederland bleek afgelopen januari dat jongeren tussen de 16 en 28 het meest ongelukkig worden van sociale media, terwijl ze ook de grootste gebruikers zijn.
Nog meer nieuws uit de UKrant. Alexia van Oranje, de tweede dochter (18) van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, heeft zich ingeschreven voor een studie aan de RUG.
De universiteit bevestigt de inschrijving, maar zegt ook dat het niet betekent dat Alexia (geboren op 26 juni 2005) daadwerkelijk naar Groningen komt. Het kan zijn dat ze zich bij meerdere universiteiten heeft ingeschreven en alsnog voor iets anders kiest, aldus de RUG tegen de krant.
Wat Alexia gaat studeren als ze naar Groningen komt, is onbekend. De RUG en Groningen hebben een traditie als het gaat om studerende prinsen en prinsessen. Prinses Christina (pedagogiek), prins Maurits (economie) en prins Bernhard jr. (eveneens economie) gingen haar voor.Tijdens zijn werk achter de bar in café Soestdijk in de Groningse binnenstad leerde Maurits bovendien student bedrijfskunde Marilène van den Broek kennen – nu zijn vrouw en prinses. Prinses Marilène is nog verbonden aan de RUG als lid van het college van alumni.
‘Gaat Café de Kroeg dicht?’ Met angst en ongeloof ging deze vraag rond in de Leidse tamtam. Het universiteitsblad Mare zocht het uit.
In WhatsApp-groepen werd een brief rondgestuurd van de gemeente, geadresseerd aan De Kroeg, waarin staat dat het pand onterecht ‘gebruikt wordt als feestcafé waar meerdere keren per week tot laat in de nacht entertainment wordt aangeboden, zoals het geven van de gelegenheid tot dansen’, terwijl de juiste vergunning daarvoor ontbreekt.
Voor menig student is de Kroeg, ook wel bekend als kroeg de Kroeg, een karakteriserende plek in Leiden. Namens de partij Studenten van Leiden (SvL) heeft Mitchell Wiegand Bruss vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden over het handhavingsverzoek. De partij ziet het belang in van de feestavonden die worden georganiseerd door Café de Kroeg en maakt zich zorgen over de invloed hiervan op het Leidse uitgaansleven.