Over het Glitterbal, de 'wappieprof' en surveilleren op je 82e

| Redactie

Wat speelt er zoal bij andere universiteiten en hogescholen? In de wekelijkse rubriek ‘Uit de bladen’ selecteren wij het meest opmerkelijke, opvallende en interessante nieuws bij de collega’s uit den lande.

Photo by: Wesley Klop
Groningen

De bij de RUG ontslagen ‘wappieprof’ Tjeerd Andringa gaat college geven aan de Nova Academia, een ‘universiteit van complotdenkers’ in een Belgisch kasteeltje.                         

Dat melden journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) en het Belgische dagblad De Tijd. De eerste cursussen moeten in september van start gaan, zo schrijft Ukrant op haar website. In Nova Academia wordt volgens de initiatiefnemers straks ‘ongekend onderwijs’ gegeven en kunnen mensen terecht om hun ‘mentale ontwikkelingsniveau van een 5 naar 6 te verhogen’, aldus FTM.

Andringa werkt dan samen met de voor opruiing veroordeelde dansleraar en corona-activist Willem Engel en hoogleraar economie Paul Frijters. De laatste liet FTM en De Tijd weten weten dat hij het kasteeltje Hodbomont in de Belgische Ardennen samen met zijn partner Erika Turkstra ‘uit eigen zak’ heeft betaald.

Leiden

Zaterdag deden verschillende studententeams mee aan Het Glibberbal, de Leidse versie van Te land, ter zee en in de lucht. Mare volgde team Carpe Noctem van begin tot eind. ‘Ik was zo bang dat jullie doodgingen.’

Net voordat ze aan de beurt zijn maakt team ‘Goat’ een grote klapper. Een van de deelnemers wordt vanwege haar verwondingen weggevoerd met de EHBO-boot. Schrale troost: ze winnen wel de poedelprijs voor lelijkste val: drie XXL-frikadellen bij snackbar Hendo en acht Turkse pizza’s bij Top Kebab.

De crash hakt er wel in bij Carpe Noctem. De studenten staan zenuwachtig bij de start te wachten. Dan moeten ze gaan. Hun plan mislukt: als aan het eind van de baan de kar kapseist, valt Teitsma – die zou moeten bellen - in het water. Als noodoplossing neemt teamgenoot David van der Horst (19) een aanloop en springt naar de bel. Eindtijd: tien seconden.

Eindhoven

Op haar 82ste gaat Ineke Gribling nog steeds met plezier naar haar werk. Dat werk is surveilleren bij de TU/e. Ze wordt er niet rijk van, maar wel blij. Ze heeft de taak professioneler zien worden; in de loop van de tijd kwamen computers en tentamens met speciale faciliteiten erbij. En de aanwijzingen geeft ze nu - met gemak- in het Engels. Aan stoppen moet ze voorlopig niet denken, vertelt ze aan Cursor in een interview.

Ze is er altijd vriendelijk bij, maar houdt de studenten strikt aan de regels. Die zijn: ‘1: Je moet een legitimatie bij je hebben en als je die vergeten bent moet je in staat zijn die binnen 15 minuten op te halen. Lukt dat niet, dan mag je niet aan je tentamen beginnen. 2: Je mag maximaal 15 minuten te laat binnenkomen.’ Over die laatste regel ontstond afgelopen kwartiel nog gedoe. De eerste regel doet haar denken aan de achterdeur thuis. ‘Daarop had mijn zoon, destijds student bedrijfskunde, op ooghoogte een papier geplakt met in grote letters: collegekaart niet vergeten. Nu snap ik dat.’

Er is veel veranderd in de 25 jaar dat Ineke bij de tentamens zit. De coördinator heeft twee collega’s gekregen om de grote veranderingen in goede banen te leiden: de digitale tentamens (Jesse Cohen) en de speciale faciliteiten (Sandra Galante).

Ineke: ‘Bij tentamens op de computer moeten we echt opletten of er geen andere pagina’s op de schermen verschijnen. Tegenwoordig zijn er ook vaak tentamens met maar enkele studenten, of maar één, die speciaal langer tijd krijgen. Daar zijn we toch met twee surveillanten bij. Het kan namelijk zijn dat één van ons iets overkomt. Dan moet het tentamen gewoon door kunnen gaan.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.