Toeslagenkaviaar

| Redactie

Het commentaar van U-Today. Camelot leverde deze week 48 microappartementen op in de Hogekamp. Ook deze woningen zijn te bewonen met huurtoeslag. De belastingbetaler draait daarmee deels op voor de huisvesting van internationale studenten.

Het academisch jaar wordt vandaag feestelijk afgesloten op het terras van het U Parkhotel in de voormalige Hogekamp. Het college van bestuur trakteert op drankjes en hapjes. Daar is menigeen na een jaar hard werken wel aan toe. Het feestje mag maximaal van 17 mille kosten, volgens de UT-woordvoerder. Dat is best te billeken, als we bedenken dat alle studenten en medewerkers uitgenodigd zijn om het glas te heffen.

Ondertussen, om de hoek bij particuliere verhuurder Camelot kan ook een feestje gevierd worden. Die leverde deze week namelijk het laatste deel van de Hogekamp op: 48 microappartementen, die ‘iets duurder’ zijn dan de 444 andere studio’s in het gebouw. Die nieuwe woningen, vertelt een communicatiemedewerker van verhuurder Camelot, vallen binnen de huurtoeslaggrens.

Dat is niet toevallig. Camelot berekende ongetwijfeld de prijs voor de ‘woonunits’ voordat ze de Hogekamp à 45 miljoen euro renoveerde. En laat die de maandhuur nu net onder de huurtoeslaggrens vallen. Camelot dorst zelfs te adverteren met een prijs waarbij huurtoeslag is inbegrepen. Want ook voor de belangrijkste doelgroep – internationale studenten – geldt huurtoeslag, zolang ze een geldige verblijfsvergunning hebben.

De UT wilde – en terecht - niet opdraaien voor de kosten van de renovatie van de Hogekamp, want publiek geld hoort niet naar private vastgoedontwikkeling te gaan. Maar precies dat gebeurt nu via een omweg. Camelot kon de Hogekamp renoveren, omdát het een huurprijs onder de marktwaarde hanteert. Het is alsof je een villa bouwt tegen de prijs van een arbeiderswoning. De belastingbetaler draait daarmee deels op voor de huisvesting van internationale studenten.

Deze constructie, herontwikkeling en bouwen met huurtoeslag in het achterhoofd, kan nooit de bedoeling zijn geweest. Want de huurtoeslag is voor mensen die onvrijwillig te arm zijn om fatsoenlijk in Nederland te kunnen wonen. En natuurlijk niet voor de rijke (internationale) studenten die kiezen om een tijdje arm te zijn. Zij investeren met hun studie in de toekomst. Die toekomst ziet er een stuk florissanter uit dan het vooruitzicht van de mensen waarvoor de toeslag bedoeld is.

Het is een merkwaardige constructie achter de Student Hotels. De Nederlandse universiteiten, de UT niet uitgezonderd, mogen zich deze verkwisting van belastinggeld aanrekenen. Ja, ze kunnen die benodigde extra studenten uit den verre met deze huisvesting aantrekken. Maar het is ongepast om dat op hun grondgebied met indirect belastinggeld te doen. Want tijdens de afsluiting van het academisch jaar staat ook geen peperdure champagne en kaviaar op het menu.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.