Stress, depressies en angst; het gaat niet lekker met vier op de vijf UT-studenten. Uit het welzijnsonderzoek (1700 studenten vulden de enquête in) komt een beeld van de campus naar voren die lijkt op een scène uit Breaking Bad: studenten drinken, blowen, trippen en snuiven buitenproportioneel. Niet voor de gezelligheid, maar gamend achter hun scherm. De groepen die de meeste problemen ondervinden: vrouwen, LHBT en – niet onverwacht – internationale studenten.
Hoofdonderzoeker Saskia Kelders (BMS) noemt het aantal probleemgevallen ‘heel hoog’, en hoopt dat het onderzoek niet de werkelijkheid weergeeft: misschien dat alleen studenten met problemen de enquête invulden. Maar feit blijft dat de campus slecht afsteekt bij het landelijke gemiddelde onder studenten. Een nieuw UT-plan studentenwelzijn moet soelaas gaan bieden, met als hoofdgedachte een ‘integrale aanpak’.
Dat de UT dit onderzoek liet uitvoeren onder haar studenten en naar buiten brengt, is prijzenswaardig. Nu is het nog de vraag wat de bestuurders doen met de uitkomsten. In het persbericht bij het onderzoek legt de universiteit de nadruk op ‘een integrale aanpak’ en concreet op het activisme als wonderolie.
Deze week kwam in de activisme-monitor van de Student Union ook naar voren dat internationale studenten nauwelijks te porren zijn voor een bestuur of commissie. Dat komt door het cultuurverschil, aldus Student Union-bestuurder Sjoerd Brüggenwirth: ‘Misschien dat een filmavond bij een internationaal publiek beter in de smaak valt dan een borrel’.
Katja Hunfeld, hoofd UT Language Centre hekelde, terecht, die opmerking op twitter: ‘We weten al jaren dat de drempel voor internationale studenten om binnen te komen bij Nederlandse verenigingen heel lastig blijkt. Als we nog in het stadium zitten dat borrels het niet goed doen bij internationals is dat een pas op de plaats.’
Weinig bemoedigend is ook dat collegevoorzitter Victor van de Chijs in juni bij BNR Nieuwsradio aanschoof om te vertellen dat de UT en de verenigingen zo veel doen aan het integreren van internationale studenten. Aanleiding was dat internationals in de Internationale Studenten Barometer (1000 UT-respondenten) zeiden dat ze zich thuis voelen op de UT. ‘We besteden heel veel aandacht aan het integreren. We praten regelmatig met onze studentenverenigingen om te zorgen dat zij de programma’s die ze organiseren opstellen voor buitenlandse studenten.’
Het grootschalige welzijnsonderzoek laat nu zien dat het helemaal niet goed gaat met die integratie. Een conclusie die niet nieuw is. De Commissie Persoonlijke Omstandigheden waarschuwde al na collegejaar 2016/17 dat het niet goed gaat met de internationale studenten en riep de UT op om ‘in actie te komen’. Dit nieuwe onderzoek bevestigt die problematiek en voegt daar nog twee groepen aan: LHBT en vrouwen.
De tijd van onderzoeken, bestuderen en wikken en wegen van het probleem moet voorbij zijn. De campus is niet alleen een plek waar jongvolwassenen zich ontwikkelen, maar schijnbaar ook waar ze ziek kunnen worden. En dat is voor een high tech, human touch en people first-university iets om stante pede lering uit te trekken.