Testen in de Australische hitte

Vorige week werd onze zonneauto goedgekeurd door de Australische Road Authority, wat betekende dat we vanaf dat moment officieel de speciale testtrack op mochten met The RED Engine! Afgelopen maandag was het dan zover: onze eerste testdag Down Under.

Studente biomedische technologie Lot Jeurink bereidt zich met de rest van Solar Team Twente voor op de World Solar Challenge die op 6 oktober van start gaat. Vanuit Australië houdt ze ons met een blog wekelijks op de hoogte van haar belevenissen.


De Cox Peninsula Road, de door de organisatie aangewezen weg om te testen, ligt op ongeveer een uur rijden van onze scouthall bij de Charles Darwin University. Op testdagen gaat de wekker voor het testteam dan ook al om 6 uur ‘s ochtends, waarna we rond kwart voor 7 vertrekken naar onze werkplaats om de auto in te laden. Om half 9 zijn we present op het startpunt van de testtrack en kunnen we ons klaarmaken om te vertrekken.

Als coureur had ik de eer om de eerste testmeters op Australische bodem te maken, het gaf een behoorlijke kick om voor de eerste keer hier te mogen rijden! De testdagen verliepen gelukkig soepel. Inmiddels hebben we al behoorlijk wat kilometers kunnen maken, en onder andere remtesten kunnen doen en parametrisatieruns kunnen rijden. Tijdens deze ritten worden alle parameters van de auto nauwkeurig opgeslagen, waardoor onze strateeg een goed beeld krijgt van de inkomsten en uitgaven van de auto onder alle omstandigheden. Hierdoor kunnen we tijdens de race met een optimale strategie rijden!

Wat, naast het slechte asfalt hier, even wennen is, is de Australische hitte. In Darwin en omgeving stijgt het kwik al gauw tot 35 graden, in de zonneauto wordt het nog een stuk warmer! Al gauw voelt het alsof je met een paar radiatoren om je heen gebouwd in de auto zit. Gelukkig hebben we al gemerkt dat we goed acclimatiseren en snel aan de hitte gewend raken.

Volgende week komt alles nog één keer samen in de racesimulatie: we simuleren twee volledige racedagen, inclusief alle verplichte stops en het op- en afbouwen van het kamp. Hierdoor zijn we over twee weken helemaal klaar om aan de start te staan!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.