De 'scrutineering' (keuring)

Afgelopen woensdag was het zover: de scrutineering! De scrutineering is de technische keuring, waar de organisatie bekijkt of alle zonneauto’s aan de reglementen en veiligheidseisen voldoen. Daarnaast worden bij de scrutineering de coureurs gewogen. Coureurs moeten namelijk 80 kilo wegen, een eventueel tekort wordt aangevuld met extra ballast.

De dag begon zoals gewoonlijk met ontbijten. Dit keer niet zomaar ontbijten, maar heel erg veel ontbijten. Hoe zwaarder op de weegschaal, hoe minder ballastgewicht, dus hoe sneller over de finish in Adelaide! De boterhammen van de woensdagochtend zijn we tijdens de start van zondag wel weer kwijt, omdat The RED Engine slechts 139 kilo weegt is elke gram extra er een te veel. Aangekomen bij de scrutineering werd het tijd om al onze gevulde bidons leeg te drinken, om op die manier nog wat extra gewicht toe te kunnen voegen. Bijna vier liter water verder mochten we gelukkig eindelijk de weegschaal op!

Terwijl wij ons bezighielden met zo zwaar mogelijk zijn, werd The RED Engine langs de ‘stations’ gereden waar verschillende onderdelen van de auto werden gecheckt. Zo is het zonnepaneel bekeken, het elektrisch systeem gecontroleerd en de auto is gemeten. Ook moesten we aantonen binnen 15 seconden uit de auto te kunnen stappen, mocht zich een noodsituatie voordoen. Uiteindelijk zijn we met vlag en wimpel geslaagd voor de keuring, met als extra bonus de nodige complimenten over de hoge kwaliteit van The RED Engine!

Zaterdag volgt het tweede deel van de keuring: de kwalificatie. Op Hidden Valley, een voormalig Formule 1 circuit, rijden alle teams een hot lap met hun zonneauto. Het snelste team mag als eerst van start aanstaande zondag. We willen natuurlijk een hoge positie behalen, maar daarnaast ook de auto in topconditie houden. Afgelopen maandag zijn we met het gehele team naar het circuit geweest om te kijken hoe Erik zijn testrondes reed. Een fantastische ervaring om de zonneauto met ruim 125 kilometer per uur voorbij te zien rijden!

Nog maar 2 dagen tot de start, wij zijn er klaar voor!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.