Maandag: Jollof Junction
Eigenaren: Desmond & Great
Staat op de campus sinds: vandaag
Producten: Nigeriaanse Jollof-rijst & jollof-pasta (kip of vega), Gebakken banaan of ei Fufu (maar vandaag even niet)
Best verkochte product: Jollof Rice
‘Jollof Junction doet mee met Homemade, de Enschedese afhaaldienst voor thuiskokers. Zij stellen deze plek beschikbaar en deze week zijn wij voor het eerst aan de beurt. Wijzelf komen uit Nigeria. Nee, we zijn geen studenten hier. Great kookt graag en wie houdt er nu niet van jollof? Eigenlijk zijn we dj’s. Met Jollof Junction sparen we geld bij elkaar om hier in Enschede een club voor Afrikaanse muziek te beginnen. We willen mensen kennis laten maken met Nigeriaanse cultuur: van afrobeats tot hiphop en reggae… en dus ook met jollof. We zijn al voor driekwart door onze rijst heen, maar echt storm loopt het niet helaas. Maar dat ligt misschien aan de maandag. Heb jij nog tips hoe we meer kunnen verkopen?’
Dinsdag: Vietnamese specialiteit Loempia’s
Eigenaar: Minh Dao
Staat op de campus sinds: 2023
Producten: loempia’s, bapao en pastei
Best verkochte product: kleine (kip)loempia’s
Minh Dao is slechthorend en belt voor dit interview daarom met zijn dochter. In het Vietnamees geeft hij antwoord, terwijl zijn dochter het vertaalt naar het Nederlands.
.
‘Mijn vader kwam twee jaar geleden op de campus terecht toen ik zelf mijn master aan de UT volgde. Als student zag ik op de campus meer ondernemers met een kraam staan. Daarom deed ik navraag of er nog een plekje vrij was voor Vietnamese specialiteiten. En dat bleek op dinsdag te zijn. Samen met mijn vader werkte ik tijdens mijn studie ook in de kar. Sinds ik afgestudeerd ben, runt mijn vader het met zijn zoon. Op andere dagen staat hij in Eibergen en Haaksbergen, maar het bevalt hem erg goed op de campus. Hij vindt het gezellig tussen de UT-studenten en medewerkers. Bij de kraam kunnen mensen loempia’s, bapao en pasteien kopen, maar de kleine kiploempia’s zijn het populairst.’
Woensdag: Wensink Stroopwafels
Eigenaar: Maikel Wensink (22)
Staat op de campus sinds: augustus 2024
Producten: pakjes stroopwafels, warme wafels, bakjes en puntzakken met kruimels
Best verkochte product: warme wafels
‘De warme wafels - die ik onder de wafelijzers maak - zijn het populairst. Dat is ook mijn persoonlijke favoriet. Op andere plaatsen waar ik sta, zijn de meeste klanten Duits of Nederlands. Op de campus is een grote diversiteit aan nationaliteiten. Dat maakt deze staplaats leuk en bijzonder. Inmiddels doe ik dit werk vijf jaar en sinds afgelopen augustus sta ik op de campus. Veel UT’ers herkennen mij als ik in het centrum wafels verkoop. De stroopwafel is natuurlijk een typische Nederlands lekkernij, maar toch proberen veel mensen uit andere landen het uit. Het is vooral geliefd bij Spaanse studenten. Die herkennen de zoete smaak als iets wat ze ook in eigen snacks of gerechten hebben. Het is vooral druk tussen twaalf en een uur ‘s middags. Mensen nemen dan een pakje stroopwafels mee voor bij de koffie of als ‘toetje’ na de lunch. Studenten grijpen sneller naar de grote warme wafel als een tussendoortje. Meestal net voor een tentamen of college voor extra energie.’
Donderdag: Shark Snacks
Eigenaar: Mark Stam (51)
Staat op de campus sinds: 2022
Product: vissnacks in alle soorten en maten
Best verkochte product: kibbeling
‘Shark Snacks is een familiebedrijf. Zo sta ik samen met mijn zoon op festivals, evenementen en het UT-terrein. Je kan het wel een cafetaria op wielen met vissnacks noemen. Al 35 jaar werk ik in de vishandel, maar de campus is en blijft een avontuurlijke plaats. Hier kom ik alle nationaliteiten van over de hele wereld tegen. Mijn klanten bestaan meer uit Aziaten en Italianen dan uit Nederlanders. Toch is één bestelling bij iedereen de grote favoriet: een portie kibbeling. Voor zes euro eet iedereen zijn buik stampens vol. Persoonlijk vind ik kibbeling ook het lekkerst, nét als de garnalennuggets. Wekelijks staan er vaste klanten en bekende gezichten voor de vitrine. Veel mensen komen ook van bedrijven die buiten de campus liggen. Van de meesten weet ik hun vaste bestelling uit mijn hoofd. Toch verrassen mensen je als ze in één keer vier haring en een bak kibbeling bestellen. ‘Ga je dat echt allemaal in een keer opeten?’, denk ik dan. Dat maakt het werk leuk. Ik ga hier voorlopig nog niet weg. Het is uiteindelijk de bedoeling dat mijn zoon het bedrijf overneemt. Maar als ik ergens in de zeventig ben, blijf ik lekker meedraaien in de drukke uurtjes.’