De Haverstraatstraatpassage ontwikkelde zich de laatste jaren tot een van de charmantste straatjes in de binnenstad van Enschede. Fraaie kledingwinkels, een juwelier, een saladebar. Nee, je zou niet vermoeden dat het oudste studentenhuis van Taste al jarenlang gevestigd is in het hart van deze passage, op de bovenverdieping van nummer 64. Laat staan dat er acht studenten wonen, want het onderkomen oogt vanaf de straatzijde alles behalve groot.
Bij binnenkomst is dat wel anders. In het royale woongedeelte verorberen de acht bewoners hun maandagse avondmaaltijd. 'En op maandag geldt de regel dat er altijd goed gekookt moet worden, dat is een taak voor de huisjongste. Ooit bedacht vanuit het idee dat iemand die voor het eerst op zichzelf gaat wonen gelijk lekker leert koken. En dat is vanavond weer goed gelukt hoor’, complimenteert bewoner Bruno Molin de huisjongste Simone van den Heuvel.
(Tekst gaat verder onder de foto.)
Het getal 64
Huize H64A bestaat al sinds 1993. Over de oorsprong van de naam bestaan vele verhalen. Is het huis vernoemd naar de beroemdste bewoner die liefst dertien jaar over zijn bachelor communicatie deed en volgens de verhalen 64 jaar was toen hij zijn studie afrondde? Is 1964 het jaar van de oprichting? Nee, H64A is niets meer en minder dan het adres van het huis. ‘Maar ons huis is hemelsbreed precies 64 meter naar sociëteit Antigoon’, weet Eva Mulders. Ohja, en in de gang staan altijd minimaal 64 kratjes bier opgestapeld.
Wat H64A onderscheidt van veel andere huizen, is dat de bewoners zowel uit mannen als vrouwen bestaan. Momenteel zelfs keurig verdeeld in de volgende tussenstand: 4-4. In het verleden was de verhouding vaak 5-3, inherent aan de gender rate op de UT. Wat het leuke is aan gemengd wonen? ‘We zitten allemaal bij andere clubjes, waardoor we veel verschillende mensen over de vloer krijgen. Aangezien er een echte woonkamercultuur in ons huis heerst, is het elke avond gezellig’, aldus Issara van Schaijk.
Mannen tegen de vrouwen
Job Verwijs voelt zich ook thuis in het gemengde huis. ‘Een mannenhuis is niks voor mij, veel te lomp en onbenullig. Hier dollen we ook met elkaar en is het af en toe mannen tegen de vrouwen, maar we respecteren elkaar en we zijn eerlijk tegen elkaar.’ En leuk om te benoemen: de vrouwen van H64A kopen kleren voor de mannen. Sterker nog: de vrouwen sturen regelmatig linkjes door met kledingtips.’ Molin: ‘Maar voordat mensen denken dat alles traditioneel is verdeeld, het zijn vooral de mannen die opruimen en zorgen dat het redelijk netjes is.’ Een opmerking die zichtbaar niet op steun kan rekenen van de vrouwelijke bewoners.
'We zitten hier gewoon te goed om te vertrekken'
De locatie zien de bewoners als het grootste pluspunt van het huis, met de Oude Markt op kruipafstand. De gewilde ligging bleek een aantal jaren geleden tegelijkertijd een nadeel. De toenmalige huisbaas wilde het achttal linea recta inruilen voor een financieel aantrekkelijkere huurder. ‘Hij bood ons een flink geldbedrag om te vertrekken, maar dat aanbod veegden we van tafel. Het klonk misschien aantrekkelijk, maar eenmaal doorgerekend bleek het toch niet zo voordelig. En we zitten gewoon te goed om te vertrekken’, vindt Molin.
Wat verder typisch H64A is volgens de bewoners? Het samen uitbrakken, dat past binnen de zo geliefde woonkamercultuur. Want hoe slecht je ook mag zijn, samen uitbrakken is leuker dan alleen. ‘Het betekent concreet dat je voor 12.00 uur uit bed moet zijn, anders halen we je er met veel kabaal uit’, vertelt Mulders. ‘Daarna kun je op de bank verder herstellen.’ De enorme bank is sowieso een onmisbaar onderdeel van de inboedel in H64A. Talloze nachten bleef er al iemand crashen en was het ’s ochtends weer de vraag bij wie die dispuutsgenoot, studievriend, oud-bewoner of totaal onbekende eigenlijk hoorde.
Kerstdiner, huisavonden, een datediner, Sinterklaas, klusweekenden: allemaal vaste prik op de jaaragenda van H64A. De wens om een groot feest te houden leeft bovendien volop. ‘Maar dat moeten we echt niet doen. We hadden al eens tientallen mensen tegelijk over de vloer, maar dat kon die vloer niet aan. Dat ging totaal niet goed. Je wil niet hebben dat we allemaal door de vloer zakken en beneden in de FC Twente-fanshop liggen,’ vertelt Molin.
De acht borden zijn inmiddels leeg en de huisavond kan beginnen aan de Haverstraatpassage. Dat gebeurt niet zonder huisproost: Sans Chance, vrij vertaald kansloos, of ongelukkig. Molin: ‘Die proost komt door onze huislegende. Dertien jaar over je bachelor doen is redelijk kansloos, dus als er nu iets stuk is, of slecht geregeld, of we proosten: dan roepen we dat. Ten ere aan onze huisgeest en zijn vele kansloze jaren: Sans Chance.’