Dispuut Pimpelle: zelfverzekerd, maar niet arrogant

| Stan Waning

De UT heeft talloze clubs, genootschappen, studentenhuizen en verenigingen. Wat houdt ze in stand? Wat bindt de leden of bewoners? In deze 24e aflevering: Pimpelle, het oudste damesdispuut van Audentis.

Pimpelle (spreek uit als: Pimpèl) ziet het levenslicht in 1988 en is daarmee het oudste damesdispuut van Audentis. Hoewel, damesdispuut. De leden – 14 actief, grofweg 140 in totaal – spreken liever van een cocktaildispuut. De cocktail ligt namelijk figuurlijk ten grondslag aan de oprichting. De leden van het eerste uur vormden eind jaren 80 een piepkleine minderheid in het mannenbolwerk dat de technische universiteit in die dagen nog is.

Pimpellecocktail

Een aantal dames besluit dat het tijd wordt voor een vrouwelijk dispuut tegenover alle herendisputen die Audentis dan al rijk is. ‘De naam komt van pimpelen, wat vrouwelijk borrelen betekent. Het mooie is dat we de traditie nog steeds in ere houden. Als we donderdag om 21.35 uur de kroeg betreden, bestellen we in tegenstelling tot andere disputen geen meter bier, maar een meter paarse Pimpellecocktails. Die bestaat uit zwarte wodka, passoa en 7Up’, weet Niene Kaiser (21), lid en student technische geneeskunde.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Het is moeilijk om de dames van Pimpelle over het hoofd te zien op donderdagavond in de stad. Niet alleen vallen de paarse jasjes behoorlijk op, de leden zijn ook goed te horen bij binnenkomst. ‘Omdat we hakjes aan hebben, maar ook omdat onze jasjes volhangen met rinkelende gadgets. Die krijgen we van elkaar bij speciale gebeurtenissen. De aanleidingen voor een gadget kun je zo gek niet verzinnen’, aldus Veerle van Riel (22), lid en eveneens student technische geneeskunde.

De proost spreekt voor zich: Pimpellûh! En net als bij veel andere disputen staan enkele klassiekers jaarlijks rood omcirkeld in de agenda: het datediner, Sinterklaas (Pimpelklaas), Koningsdag, broers- en zussendag, een damesdiner en ga zo maar door. ‘De lustrumreis ging dit jaar naar Montenegro. Met tachtig leden waren we aanwezig in de kleine hoofdstad. Iedereen in de omgeving had het er over. De hoteleigenaar werd zelfs gevraagd hoe hij het voor elkaar had gekregen om ons te ontvangen’, vertelt Josefien Boone (24), student biomedische technologie.

Opbloeien

Bij Pimpelle zijn bestuursfuncties vernoemd naar cocktails. De voorzitter is bijvoorbeeld kopstoot. Wat het dispuut verder bijzonder maakt? Van Riel: ‘Sommige meiden komen wat onwennig, onzeker of bescheiden binnen en bij Pimpelle bloeien ze helemaal op. Dat past bij onze bestaansgeschiedenis: je mannetje staan in die mannenwereld.’ Boone vult aan: ‘We willen niet alleen mooi zijn, maar ook uitstralen wie we zijn: zelfverzekerd, maar niet arrogant. Stevig in de schoenen staan, zonder naast onze schoenen te lopen.’

 

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.