In memoriam: Odette Scheer

| Stan Waning

Oog voor detail, van jongs af aan verbonden aan het horecavak en de gast altijd op de eerste plaats. Verdeeld over twee periodes werkte Odette Scheer vanaf 1987 op de campus in Conferentiehotel Drienerburght en het U Parkhotel. Zondag overleed ze onverwacht op 56-jarige leeftijd. ‘De gastvrijheid zat in haar genen.’

Scheer maakte als dochter van twee horecaondernemers op jonge leeftijd kennis met het vak in Losser. Het mocht dan ook geen verrassing heten toen ze op 16-jarige leeftijd van Twente naar Apeldoorn trok. Daar doorliep ze succesvol de hotelschool, die ze in 1985 afrondde. In de zomer van 1987 was ze een van de eerste medewerksters van het Conferentiehotel Drienerburght (toen nog ICSC). Scheer was daar verantwoordelijk voor alle eet- en drinkactiviteiten in het hotel.

Marijke Schmand, die in 2020 als directeur afscheid nam van het U Parkhotel, leerde haar toen kennen. ‘Je kon merken dat het vak haar met de paplepel was ingegoten. De gastvrijheid zat in haar genen. Ze was duidelijk voorbestemd voor het vak’, aldus Schmand, die af en toe schrikt als ze moet wisselen tussen de verleden en de tegenwoordige tijd als ze over Scheer praat. ‘Haar overlijden is onvoorstelbaar.’

‘Weet je wat ook veelzeggend is? De afgelopen dagen hebben meerdere bedrijven en relaties van het hotel mij een bericht gestuurd, terwijl ze weten dat ik daar al weg ben, maar Odette kende alle terugkerende gasten. Zij hoefden hun wensen nooit te herhalen. Dat was typisch Odette.’

Nieuwe start

In 1991 ging Scheer als zelfstandig ondernemer verder. In Apeldoorn opende ze haar eigen restaurant La Rose, wat ze tot 1997 uitbaatte. Wat volgde was een functie als bedrijfsleider in restaurant Amadeus in Deventer. Het nieuwe millennium in 2000 betekende een compleet nieuwe start voor Scheer. Ze zei de horeca vaarwel en begon aan een administratieve functie bij de Rabobank. Binnen een half jaar kluste ze in de avonden echter al weer bij in de horeca, want – zo omschreef ze het zelf – ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan.’

In 2005 keerde ze terug naar de vertrouwde campusgrond, als ze een vacature in de krant ziet van de Drienerburght. Schmand: ‘Odette belde me en vroeg ik of ik haar nog kende. Ik zei: ‘Natuurlijk ken ik jou nog!’ Het was een aderlating toen ze vertrok, want ik wist wat ze achterliet. Haar terugkeer was dan ook snel beklonken, want ik wist ook wat we weer binnenhaalden.’

Functie

Scheer is vier jaar eindverantwoordelijke voor de bediening. In 2009 kwam er een vacature vrij voor medewerkster reserveringen. ‘Een functie die ze zeer ambieerde, maar totaal anders dan haar oude functie. Door haar ervaring in de praktijk, bleek die functie haar echter op het lijf geschreven. Ze wist precies wat wel en wat niet kon. De tevredenheid van vaste klanten was altijd heel hoog en daar heeft Odette een belangrijke rol in gespeeld.’

Alle personeelsleden van het hotel waren in 2019 trots op het nieuwe U Park, dat voldeed aan de eisen van de tijd inclusief een eigen restaurant. Schmand: ‘Maar Odette nog een beetje meer, omdat zij het hotel in haar functie moest verkopen aan klanten. Haar product was vernieuwd en verbeterd. Dat vond ze geweldig. Het is triest dat ze daar veel te kort van kon genieten.’

De herinnering die haar het meest bijblijft aan Scheer, is dat de gast altijd op één stond bij haar. ‘Wat legde ze een passie aan de dag. Ze kende veel van de wensen van terugkerende groepen uit haar hoofd en haar oog voor detail was bijzonder. Als een collega ergens iets liet liggen, hoe klein dan ook, dan corrigeerde Odette diegene. Op een positieve manier hoor, maar ze vertelde het altijd als iets niet goed was. Alles om het de gast zo goed mogelijk naar de zin te maken.’


De uitvaart van Odette Scheer is donderdag om 16.15 uur in Oldenzaal. Belangstellenden kunnen de uitvaart volgen via een livestream.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.