Hoe leuk het kan zijn om techniek een keer niet om effectiviteit, maar juist om ineffectiviteit en nutteloosheid te laten draaien, bleek in 2009. Toen organiseerde studievereniging Isaac Newton voor het eerst een Rube Goldberg-evenement, waarbij UT-studenten - ook van buiten de vereniging - een 300 meter lange reeks technische constructies bouwde. Het doel: geen. Deze maand gaat Isaac Newton op herhaling.
Rube Goldberg was een Amerikaanse cartoonist die in zijn strips regelmatig onnodig gecompliceerde apparaten liet bouwen. Sindsdien worden over de hele wereld Rube Goldbergmachines gebouwd die met extreem veel handelingen uiteindelijk leiden tot één simpele actie.
De in 2009 gebouwde Twentse machine is nog niet uit het collectieve verenigingsgeheugen verdwenen, vertelt voorzitter Rik Borger. ‘De eerste keer was het een groot succes. Omdat we dit jaar een zevenkoppig bestuur hebben, willen we opnieuw zoiets groots neerzetten.’
Innerlijke techneut? Niet nodig...
Borger roept iedere UT’er op om zich voor het evenement in te schrijven. ‘Het maakt niet uit wat je studeert; laat die innerlijke techneut spreken!’ Zelfs als die techneut twee linkerhanden heeft, want om het succes gaat het niet. ‘We willen een zo groot mogelijke machine, ook al loopt die niet in één keer door.’
Al is dat eigenlijk wel de bedoeling. Ieder team krijgt een aantal meters dat begint en eindigt met een stoeptegel. De eerste stoeptegel zet dat deel van de ‘machine’ in beweging, de tweede moet het volgende deel in beweging zetten. Een perfecte Rube Goldbergmachine stopt onderweg niet.
Woon je op de campus, dan kan het zomaar zijn dat Isaac Newton binnenkort aanbelt om oude rommel op te halen. Die rommel wordt tijdens het evenement gebruikt. Het evenement vindt plaats op 30 september aan de Drienerlolaan. Afsluitend vindt een barbecue plaats. Inschrijven kan tot 25 september via de website van Isaac Newton.